НАСА показва днес най-голямото космическо събитие (видео)

Къде да гледаме мисията на Джуно?

НАСА показва днес най-голямото космическо събитие (видео)

Снимка: NASA

Днес космическият спътник на НАСА Джуно ще завърши своето петгодишно пътуване в космоса и ще започне мисия по изследването на Юпитер, каквато не е имало досега. Но първо спътникът трябва да прихване полярната орбита на планетата. Това е най-опасната част от мисията, която НАСА ще наблюдават днес, вместо празничните фойерверки.

Изключителната гравитация на Юпитер ще ускори скоростта на спътника до невероятните 241 401 км/ч, правейки Джуно най-бързият обект, построяван някога от човек. След достигане на максимална скорост от 265 541км/ч – достатъчна да се обиколи Земята за 9 минути – Джуно ще натисне рязко спирачки, пускайки двигателите си. Но тук нещата стават сложни.

Джуно тежи 6 123 кг и се движи през космоса 215 пъти по-бързо от скоростта на звука. За да намали скоростта си, двигателите ще работят непрекъснато 35 минути, изгаряйки феноменално количество гориво. 

Ако всичко мине по план, опасната маневра трябва да постави Джуно в орбита около Юпитер, където ще остане следващите 18 месеца, пращайки информация за мощното гравитационно и магнитно поле на планетата.

Но ако нещо се обърка, мисията, струваща над 1 милиард долара, само ще премине покрай Юпитер, отивайки към дълбокия космос, без шанс за връщане.

НАСА имат само един опит – двигателите ще запалят в 23:18ч източно американско време на 4 юли или 4:18ч британско време на 5 юли.

Можете да наблюдавате това космическо събитие, започващо в 22:30ч източно американско време или 3:30ч британско време на 5 юли. 


Коментари: 0