Nasdaq и S&P 500 с близо 2% надолу след спад на технологичните акции

Книжата на Tesla потънаха със 17%, след като компанията остана извън S&P 500

Nasdaq и S&P 500 с близо 2% надолу след спад на технологичните акции

Снимка: БТА

Щатските индекси паднаха рязко във вторник, тъй като технологичните акции бяха под натиск след най-голямата им разпродажба за последните пет месеца в края на миналата седмица.

Към 20:30 ч българско време технологичният индекс Nasdaq Composite падна с 1.8%, а Dow Jones спадна с 350 пункта или малко над 1%. S&P 500 изтри 1.7% от стойността си. По-рано по време на сесията Nasdaq падна с малко над 3%, а Dow - с цели 600 точки.

Акциите на Tesla потънаха със 17% до триседмично дъно, след като компанията за електромобили на милиардера Илон Мъск остана извън S&P 500. Комисията избра кои да са новите фирми в списъка, но Tesla не попадна сред тях. От началото на годината цената на акциите им скочи с около 400%, а в момента стойността на компанията е по-висока от тази на някои от най-големите производители на автомобили в света, включително Toyota и Volkswagen.

Други горещи акции на Nasdaq бяха силно ударени. Facebook, Amazon, Microsoft и майката на Google - Alphabet са поевтинели с около 2%. Apple спадна с 3.3%, но за кратко възвърна част от загубите си, след като технологичният гигант обяви събитие на 15 септември, на което се очаква да бъде представен новия iPhone.

Facebook, Amazon.com, Apple, Tesla, Microsoft, Alphabet и Netflix - известни като „FAATMAN“ - колективно загубиха над 1 трлн. долара пазарна капитализация от 2 септември до най-ниската им точка във вторник.

General Motors Co от своя страна скочи с 8.7%, след като придоби 11% дял на стойност 2 млрд. долара в американския производител на електрически камиони Nikola Corp. Акциите на производителя на камиони нараснаха с 37%.

Във фокуса на инвеститорите продължава да е подготовката за предстоящите президентски избори и кампаниите на двамата основни претенденти – настоящия президент Доналд Тръмп и демократичния му опонент Джо Байдън.

Коментари: 0