Насред криза Apple е на крачка от нов рекорд за трилиони долари

Насред криза Apple е на крачка от нов рекорд за трилиони долари

Снимка: БТА

Apple е на крачка от това да се превърне в първата публично търгувана компания с пазарна капитализация от 2 трилиона долара в момент, когато светът се бори с една от най-дълбоките и запомнящи се икономически кризи. Технологичният гигант приключи вчерашния борсов ден при оценка от 1.928 трлн. долара, сочат данните на Ycharts. Към момента на написване на статията (16:30 ч.) вече има леко понижение и пазарната капитализация на компанията е 1.914 трлн. долара, сочи справка на Economic.bg.

Припомняме, че през есента на 2018 г. Apple стана първата американска компания, чиято стойност надхвърли 1 трлн. долара. Примерът ѝ последваха и други технологични гиганти – Microsoft, Amazon, Alphabet, но днес отново тя се очертава като играчът, който ще скъса лентата на прага на следващата психологическа граница.

Коментирайки подема на Apple и евентуалното постижение от 2 трлн. долара, анализаторът Амит Даианани от Evercore ISI обръща внимание, че компанията генерира продължаващ растеж във вече съществуващия си бизнес, а не благодарение на това, че е скочила на някакъв нов пазар. Според него ключ към бъдещия успех на американския гигант е и това, че секторите „услуги“ и „носими устройства“, в които корпорацията от Купертино се фокусира все по-явно, ще продължават да се разрастват.

В бизнес нишата на носимите устройства Даианани очаква растеж до 60 млрд. долара, което той отдава на интереса към AirPods и Appe Watch. Бизнесът на услугите пък може да нарасне с до 100 млрд. долара, коментира още той пред 9to5Mac по-рано.

Макар за някои този финансов подем да изглежда нелогичен предвид повсеместната икономическа криза, той има своето обяснение. На първо място, Apple не е единствената компания, която през последните месеци расте – тя, заедно с други представители от технологичния сектор, са в подем, тъй като хората останаха по домовете си и увеличиха потреблението на техните продукти и услуги. От друга страна, фондовите борси се движат от прогнозите за бъдещите трендове и в този ред на мисли очакванията за все по-голямото значение на технологиите окриляват инвеститорите да действат.

Коментари: 0