Не Гърция, а Италия е заплаха за стабилността на еврозоната

Откакто е във валутния съюз, страната бележи висока безработица и все по-слаб растеж

Не Гърция, а Италия е заплаха за стабилността на еврозоната
3854 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Не Гърция, а Италия е държавата, за която има реални изгледи да напусне еврозоната, съобщава германският вестник Die Welt.

Докато подозрението винаги пада върху южната ни съседка, когато стане въпрос за криза в Европа, то единствените показатели, по които Италия бележи ръст, са тези за безработицата и дълговете.

Италия въвежда еврото през 1999 г. и оттогава досега отбелязва растеж от едва 4.5% – средно по 0.28% на година. Тези данни поставят страната на последно място в еврозоната, дори след Гърция. Европа обаче още не е връхлетяна от италопесимизъм, тъй като нито медиите, нито фондовите пазари се съмняват в статута на Италия - страна-членка на валутния съюз.


Според текст на Даниел Стелкър, бивш високопоставен съветник на Boston Consulting Group, италианската икономика се развива по-зле дори от 30-те години на миналия век, когато държавата е в международна и съответно икономическа изолация. „Такъв срив не е безпрецедентен за голяма икономика, но основната причина е непоправимата загуба на конкурентоспособност в ранните години след приемането на еврото”, коментира Стелкър.

Статистиката показва, че износът на Италия се е свил с близо 30% през последното десетилетие. Последиците за пазара на труда от това са изключително отрицателни. Безработицата в страната е на рекордно високо ниво – 12.5%, а краските в италианската картина придобиват съвсем тъмни тонове поради факта, че младежката безработица достига 44%. Това означава, че почти всеки втори на възраст под 25 г. няма доходи.

А ако половината младо поколение трябва да се сбогува с работата си, потенциалният растеж на една държава е обречен.

Подкрепи Economic.bg