Шофьорите в столичния градски транспорт искат лична среща с Фандъкова

Те се разграничиха от синдикатите и поискаха среща със столичния кмет

Шофьорите в столичния градски транспорт искат лична среща с Фандъкова
Шофьорите в градския транспорт в София продължават да изказват своето недоволство като се разграничиха от позицията на синдикатите КНСБ и Подкрепа. Те изпратиха отворено писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, с което поискаха лична среща с нея и я поканиха да види реалното състояние на гаражите и депата.Освен това те настояват на следващото заседание на транспортната комисия към Столичния общински съвет да присъства Фандъкова, която да изслуша лично шофьорите. 

„Титлата на кмет на столицата на Република България е не само чест, но и отговорност. Вие сте призвана да защитавате интересите на гражданите на София и в това число влизаме и ние – водачите, наети на работа в управляваните от Вас и Вашата администрация общински транспортни дружества „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ ЕАД. Нещо повече – благодарение на труда ни, и нашата отдаденост към професията, Вие обещавате на милион и триста хиляди софиянци една добра, надеждна и „развиваща“ се транспортна услуга“, пишат в писмото си водачите.

Шофьорите изразиха недоволството си от това, че не са присъствали лично на срещата на Фандъкова със синдикатите от миналата седмица.

„Недопустимо е да продължавате и затвърждавате противопоставянето между синдикатите и изразяващите недоволството си служители. На провелото се на 27 февруари заседание на транспортната комисия заявихме, че не одобряваме работата на синдикатите и че не припознаваме техните интереси като наши. И въпреки всичко, Вие решихте да дискутирате проблемите, които ние повдигнахме, недоволството, което ние изразихме и напрежението, което ние изпитваме, с тях, а не с нас“, се казва в изявлението.

 „Г-жо Фандъкова, елате в депата и гаражите и ще Ви разкажем и покажем какви са ни проблемите. Не заслужаваме ли поне това уважение, след като вече близо месец протестираме мирно, без да нарушаваме транспортното обслужване на София?“, пишат водачите. 

В края на миналата седмица след срещата със синдикатите столичният кмет обеща заплатите на шофьорите от градския транспорт да бъде увеличени с нови 10% през юни. Първото такова увеличение беше през февруари, като за целта Столична община отпусна 10 млн. лв.

Припомняме, че преди дни шофьорите от градския транспорт в столицата излязоха на протест пред сградата на общината с искания за увеличение на заплатите и по-добри условия на труд. Освен това от синдикатите поискаха разреждане на линиите и спиране на нощния градски транспорт, заради недостига на кадри. След техния протест стана ясно, че за попълване на бройката на липсващи шофьори ще се търсят такива от провинцията. 

„Вече възложих да се възстанови и реконструира едно от старите, недействащи общежития на автотранспорта в „Дружба“, за да можем да поканим хора от цялата страна, които биха искали да дойдат да работят“, коментира Фандъкова и допълни, че в момента се изчислява колко точно ще струва ремонта на четириетажната сграда.
Коментари: 0