10 непознати красиви места, които задължително да посетите

Те ще се харесат на всеки истински пътешественик

10 непознати красиви места, които задължително да посетите
3956 ~ 4 мин. четене

Светът е голям, и колкото и да сте пътешествали, със сигурност все още има места, които не сте открили. Особено когато не са сред най-популярните точки, концентриращи тълпи от туристи.

Ако обичате дестинации, които не са традиционни за туризма, и искате да се наречете истински пътешественик, тези 10 места, подбрани от британския в. „Телеграф”, са точно за вас.

1. Национален парк Гунунг Мулу, Малайзия

Намира се северно от Саравак, най-големият малайзийски щат, на остров Борнео, покрит с девствени тропически гори и плантации. Тук ще се насладите на многообразие от растителни видове – палми, бамбук, тиково дърво, орхидеи и всякакви увивни растения. Но истинската гордост на парка са пещерите. Само допреди две десетилетия Еленовата пещера в Гунунг Мулу се е считала за най-голямата в света, а Саравак за най-голямата и зрелищна пещерна система. Тя има два огромни входа в двата края на планината, които впечатляват всеки посетител с размерите си. Най-интересни за посещение са Еленовата и Дългата пещера, Бистрата вода и Ветровитата.

Еленовата пещера има пещерен коридор, простиращ се на 2 км. Според учените в нея биха се побрали пет катедрали с размерите на Свети Петър в Рим. Сред забележителностите, които можете да видите в нея, са т.нар. Райска градина, отличаваща се със своята гора и участък от стената на пещерата, на който съвсем ясно се откроява естествено получилият се профил на Ейбрахам Линкълн.

2. Провинция Нин Бин, Виетнам

 

Намира се в северната част на страната, на стотина километра южно от столицата Ханой и до нея може да се стигне както с автомобил, така и с влак. Природата тук е невероятна, като най-красивото място е каньонът Там Кок, има и пещерна група със същото име.

3. Наошима, Япония

 

Малкият остров Наошима е една от красивите тайни на Япония. Намира се на юг от остров Хоншу и е известен като място за изкуства, архитектура, с множество галерии и музеи. Един от най-известните експонати е скулптурата на тиква.

4. Регион Кимбърли, Австралия

 

Когато се каже Австралия, всеки се сеща за Операта в Сидни, за Мелбърн. Но в страната има много още какво да се види, особено що се касае до природни забележителности. Регион Кимбърли е едно място, което задължително трябва да се види от пътешествениците. Заема северната част на Западна Австралия, територия с големина колкото три пъти тази на Англия. Доста е отдалечена, откъдето и да тръгнете, но си заслужава – ще видите невероятни планини, каньони, реки. Западна Австралия е един от регионите в света с най-богат растителен свят. Тук се срещат и над 540 вида птици.

5. Регион Рупунуни, Гвиана

 

Южноамериканската държава е едно от местата, считани за най-вълнуващите за авантюристични пътувания. Тя е земята на чудесата за еко туристите. Сред най-красивите региони е Рупупуни, а тук се намира и най-голямата природна забележителност в страната – водопадите Кайетур. Тук може да видите и езера, покрити с лилии, амазонски гори и изобщо – тук природата е изявила върховните си способности на творец.

6. Археологически парк Сан Агустин, Колумбия

 

Намира се в южната част на Колумбия, в провинция Уила и от 1995 г. е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тук се намира най-голямата в Южна Америка група от археологически религиозни паметници, скулптури на Сан Агустин. Те са направени от вулканични скали и са оцветени в различни цветове – червено, синьо и жълто, но бързо се обезцветяват. По размери варират от няколко сантиметра, до няколко метра и тона.

7. Национален парк Лос Хаитисес, Доминиканска република

 

Доминиканската република за повечето хора е синоним на екзотична далечна ваканция. Повечето от туристите там обаче стигат до плажовете на Пунта Кана и пропускат красотата на националният парк Лос Хаитисес, който се намира на североизточния бряг и до него може да се стигне само с лодка с официален тур с гид. Мястото е красиво, и ако така и така сте стигнали до там, си заслужава да го видите. Кога ще повторите?

8. Остров Ибо, Мозамбик

 

Това е най-големият остров от архипелага Куиримбас в Индийския океан, северно от Мозамбик. През колониалните години е португалско владение, но след 1974 г. е оставен на течението на историята. Четири десетилетия по-късно неговите църкви, фортове и къщи са избелели от слънцето и западнали, макар и някои да са възстановени като бутикови хотелчета.

9. Национален парк Руаха, Танзания

 

Това е най-големият национален парк в африканската страна, но доста по-непопулярен от Серенгети. Намира се в централната част на страната, в регионите Иринга и Мбея. Тук виреят 1650 вида растения и може дълго да обикаляте сред високи гори, баобаби и дебели плътни непроницаеми храсталаци. Паркът е с площ над 10 000 кв. км и е дом и на най-голямата популация от слонове и голямо куду в Източна Африка. В парка живеят 80 вида животни, 529 вида птици, 38 вида риби. Ще срещнете лъв, гепард, леопард, различни видове антилопи, импала, хиена, африканско диво куче. И дори мухата Цеце.

10. Джамията Тин Мал, Мароко

 

Тя се намира в едноименното село в Атласките планини, на 100 км от Маракеш. Храмът е строен през 1156 г. Тя е едната от двете джамии в страната, отворени за хора, които не са от мюсюлманско вероизповедание (другата е джамията Хасан II в Казабланка). Ще се насладите на красива архитектура и вековно творчество.

Подкрепи Economic.bg