Нереформираната съдебна система гони инвеститорите

Ниските данъци и евтината работна ръка не са достатъчни

Нереформираната съдебна система гони инвеститорите
172 ~ 1 мин. четене

Чуждите инвеститори бягат от България, защото нямат доверие в съдебната система, а това от своя страна спъва икономическия растеж. Около това мнение се обединиха чуждестранните предприемачи по време на срещата на правителството с бизнеса, организирана от Американската търговска камара.

„За американския бизнес ниските данъци и евтината работна ръка не са достатъчни, за да се прави бизнес в България”, коментира Алекс Нестор, който е член на борда на директорите на камарата.

Той подчерта, че има разминаване с това, което инвеститорите очакват да видят в България и отбеляза практиката непрекъснато да рекламираме България като държава, която има добри макроикономически характеристики, корпоративният данък е 10%.

Все пак чуждестранните инвеститори са доволни от сътрудничеството си с българското правителство. Така само през 2015 г. американските инвестиции са надминали 185 млрд. долара. 

"Доволни сме от това, което Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране направиха с промените в закона за енергетиката. Бяха поставени основите на оздравяването на сектора, който страда от много хронични проблеми“, коментира Алекс Нестор.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък се зарече правителството да не пести сили за гарантирането на истинска конкуренция в икономиката. По думите му съдебната реформа е важна за чуждестранните инвеститори, но първо трябва да бъде направена за самите граждани, а после за предприемачите и инвеститорите.

От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова се похвали пред американските предприемачи, че за една година правителството е успяло да стабилизира финансово енергийния сектор.

Подкрепи Economic.bg