Nikon отбелязва 100-годишнината си с time lapse видео от Космоса

Видеото е заснето от Международната космическа станция

Nikon отбелязва 100-годишнината си с time lapse видео от Космоса
980 ~ 1 мин. четене
Мълниеносните бури и светлините на Северното сияние са едни от интересните явления за видео документиране чрез time lapse (техника, която показва развитието на някакво действие или явление на забързан каданс). Още по-внушително е обаче използването на популярната техника от Космоса. 
Наскоро SmugMug Films се зае да създаде клип с кадри от Международната космическа станция по случай 100-годишнината на една от най-популярните марки за фотоапарати Nikon. Устройства на японската компания се използват по време на всеки полет на НАСА от 1971 г. насам.
Видеото показва невероятни гледки от обиколката на земното кълбо, събрани в едва няколко минути – от светлините на града през светкавиците над облаците до Северното сияние. Кадрите за направени от единственото място, откъдето астронавтите могат да наблюдават цялата Земя.  
За направата на клипа е използвана популярната техника time lapse . Международната космическа станция се нуждае от 90 минути, за да направи пълна обиколка на планетата. За да илюстрират нагледно това пътешествие, създателите на видеото са монтирали по около 30 кадъра в секунда. 
„Провеждането и организирането на снимките отне общо около седмица“, разказва Антон Лоримър, фотограф от SmugMug Films, цитиран от Digital Trends. По думите му, намирането на точните кадри е било най-трудното нещо, тъй като за създаването на time lapse видео е необходимо снимките да се правят от една и съща позиция за определен период от време. С помощ от НАСА Лоримър е успял да събере кадри за няколко такива видеа от различна перспектива, които е сглобил в един цялостен клип. 
Подкрепи Economic.bg