Нобелът за химия е за технология за създаване на молекули

Откритието помага да се синтезират евтино и бързо молекули, които могат да се използват за нови лекарства

Нобелът за химия е за технология за създаване на молекули

Снимка: Нобелов комитет

452 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Германецът Бенджамин Лист и роденият в Шотландия Дейвид Макмилан спечелиха Нобеловата награда за химия за 2021 г. Те са отличени за разработването на нови инструменти за изграждане на молекули, които са помогнали за производството на нови лекарства и са по-щадящи околната среда.

Тяхната работа по асиметричната органокатализа, която Нобеловият комитет описва като „нов и гениален инструмент за изграждане на молекули“, също е помогнала при разработването на пластмаси, парфюми и аромати.

Органичните катализатори могат да се използват за задвижване на множество химични реакции“, пише Кралската шведска академия на науките. „Използвайки тези реакции, изследователите вече могат по-ефективно да конструират всичко – от нови фармацевтични продукти до молекули, които могат да улавят светлина в слънчевите клетки.“

Катализаторите са молекули, които остават стабилни, като същевременно позволяват или ускоряват химичните реакции, извършвани в лаборатории или големи промишлени реактори. Преди първоначалните открития на лауреатите, направени още в началото на хилядолетието, само за някои метали и сложни ензими се знаеше, че могат да действат така.

Академията заяви, че новото поколение катализатори с малки молекули са по-щадящи околната среда и по-евтини за производство, и похвали прецизността на новите инструменти.

Преди асиметричната катализа, катализираните от човека вещества често съдържаха не само желаната молекула, но и нейния нежелан огледален образ. Успокоителният талидомид, който причиняваше деформации в човешките ембриони преди около шест десетилетия, беше катастрофален пример, се посочва в становището на Академията.

Изчислява се, че 35% от общия световен БВП по някакъв начин включва химическа катализа“, добавя той.

53-годишният Лист каза, че Академията го е намерила по време на ваканция в Амстердам със съпругата му, която в миналото е обичала да се шегува, че някой може да му се обади от Швеция.

„Но днес дори не се пошегувахме и със сигурност не очаквахме това – и тогава Швеция се появява на телефона ми. Това беше много специален момент, който никога няма да забравя“, каза той по време на брифинга, на който се обявяват победителите.

Лист и Макмилан си поделят поравно престижната награда, която носи и 10 млн. шведски крони (1.14 млн. долара), тъй като постиженията им са достигнати независимо един от друг.

Не е глупава идея

Аз съм шокиран, зашеметен и щастлив“, казва Макмилън, който също е на 53 години. „Беше смешно, защото получих няколко съобщения от хора в Швеция много рано тази сутрин и си помислих, че се шегуват, затова се върнах да спя. Тогава телефонът ми започна да полудява.“

Лист каза, че първоначално не е знаел, че Макмилън работи по същата тема и е смятал, че предчувствието му може да е просто „глупава идея“, докато не е подействала.

„Органокатализата беше доста проста идея, която наистина предизвика много различни изследвания, а частта, с която сме толкова горди, е, че не е нужно да разполагате с огромни количества оборудване и много пари, за да правите хубави неща в химията“, Каза Макмилън.

Някои учени предполагаха, че бързото развитие на иРНК ваксините срещу COVID-19 ще бъдат признати тази година в категорията медицина, но наградата беше присъдена за открития при рецепторите за допир и топлина.

Това е изключително важна тема, върху която мислим, но ще има още години, още Нобелови награди“, каза Пернила Виттунг Стафшеде от Шведската академия на науките.

Наградите за постижения в науката, литературата и мира са създадени и финансирани по завещание на шведския изобретател на динамита и бизнесмен Алфред Нобел. Те се присъждат от 1901 г., а наградата за икономика е връчена за първи път през 1969 г.

Подкрепи Economic.bg