Nokia e на крачка да блокира продажбите на Lenovo в Германия

Двете компании са в патентни спорове от години, но съдът се произнесе положително по едно от делата

Nokia e на крачка да блокира продажбите на Lenovo в Германия

Снимка: БТА

Nokia е близо до това да блокира продажбите на китайската Lenovo в Германия, съобщава Reuters. Финландската компания твърди, че производителят на техника използва нейни патенти в сферата на видео кодирането незаконно.

Съдът в Мюнхен е постановил на 30 септември, че Lenovo е нарушила един от патентите на Nokia и разпорежда на китайската компания да изтегли продукти от търговците.

Nokia стартира правната си битка срещу Lenovo миналата година заради предполагаемо нарушение на 20 патента. Финландската компания продължава да води дела срещу Lenovo в САЩ, Бразилия и Индия, в допълнение към други шест дела в Германия.

Lenovo обжалва решението на съда в Мюнхен.

„Смятаме, че Nokia е нарушила собствените си законови задължения, като е отказала да лицензира своята технология при справедливи, разумни и недискриминационни условия (FRAND) за Lenovo или на наши доставчици, чиито части включват технология H.264“, се казва в изявление на производителя на компютри.

Технологията H.264 е формат за видео компресия, широко използван в смартфони и компютри. Преди това Nokia е съдила Apple за нарушаване на патентите й, за което получи компенсация от 2 млрд. долара през 2017 г.

Решението на съда в Мюнхен се отнася само за Германия и отхвърля твърдението на Lenovo, че Nokia не е изпълнила задълженията по FRAND.

Финландската компания заяви, че Lenovo не желае да влиза в дискусии и може да разреши въпроса, като поеме своите отговорности и се съгласи с лиценз при справедливи условия.

„Nokia изисква силно завишена глобална роялти ставка, която е над 50 пъти по-голяма от тази, която Lenovo смята за разумна и подходяща“, каза източник в Lenovo.

Говорителят на Nokia отказа да разкрие финансови подробности.

Коментари: 0