Норвегия въвежда хотелска карантина за пристигащите

Тя няма да важи за транзитно преминаващите пътници през международните летища

Норвегия въвежда хотелска карантина за пристигащите

Снимка: Pixabay

1088 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Всички пристигащи в Норвегия, включително норвежки граждани и такива със статут за пребиваване, подлежат на 10-дневна карантина в хотел считано от полунощ на 28 март 2021 г., съобщава Министерство на външните работи. Причината за въвеждането на мярката е бързото разпространение на новите щамове на COVID-19.

Към момента пристигащите в страната подлежаха на карантина (извън специални COVID хотели) за 10-дневен срок, който можеха да прекъснат на ден 3 от тяхната изолация, след като представят отрицателен PCR тест за коронавирус. Практиката обаче се оказа неефективна и здравните власти взеха решението да затегнат мерките.

Българското посолство в Осло напомня, че на територията на Норвегия в момента се допускат единствено чуждите граждани, които имат статут на постоянно пребиваващи в страната или по неотложни причини.

Изключения от забраната за влизане в страната се прави за:

•    Чужденци, които пътуват по хуманитарни причини;

•    Чужденци, които се събират с деца си;

•    Близки членове на семейството на постоянно пребиваващи в Норвегия - единствено съпрузи, партньори, малолетни деца, родители на непълнолетни;

•    Журналисти и персонал на чуждестранни медии;

•    Моряци и екипажи в авиацията;

•    Чужденци, ангажирани с превоз на стоки и пътническия транспорт;

•    Чужденци, ангажирани с критични социални функции;

•    Здравен персонал от Швеция и Финландия, който работи в норвежката  здравна система;

•    Ежедневно пътуващите с цел работа от Швеция и Финландия при въведени строги изисквания.

 

Всички те обаче подлежат на 10-дневна карантина. Освен това те трябва да попълнят регистрационен формуляр преди пътуване, да представят резултат от отрицателен тест за коронавирус, който да бъде направен 24 часа преди отпътуване (преведен на норвежки, шведски, датски, английски, френски или немски езици) и да преминат през повторно тестване на граничния пункт при влизане в Норвегия.

Властите в страната поясняват обаче, че карантината може да бъде намалена при изключение и тяхна преценка, след като пътникът направи нови два PCR теста на ден трети и седми от карантината, които да бъдат отрицателни.

От облекчението не могат да се възползват тези, които са посетили или пребивавали в Обединеното кралство, Южна Африка, Ирландия, Холандия, Австрия, Португалия и Бразилия през последните 14 дни преди пристигането си в Норвегия.

Карантинният хотел се осигурява от общината, в която се намира граничният пункт на преминаване, но престоят се заплаща солидарно и от ползвателя. Цената за престой в карантинен хотел е 500 норвежки крони (около 50 евро) на вечер за лица на възраст над 18 години, 250 крони за деца на възраст между 10 и 18 години и за лица под 10 години, престоят е безплатен. В цената са включени три хранения на ден.

Настаняването в карантинен хотел е в общината на първото влизане в Норвегия, поясняват от МВнР.

Забраните няма да засягат транзитно преминаващите през международните летища.

Коментари: 0