Нов исторически връх за Dow Jones

Европейските пазари финишираха сесията на зелена територия, след като опасенията около търговската война се уталожиха

Нов исторически връх за Dow Jones

Предпоследният работен ден за седмицата беше белязан от нов исторически връх, този път на Dow Jones, който достигна нови рекордни стойности за пръв път от януари насам. Индексът на сините чипове беше подкрепен от скока в акциите на Apple и намалените търговски опасения в глобален план. Бенчмаркът скочи с 251 пункта до 26656 пункта заедно с Boeing, Caterpillar и Apple. Широкият S&P 500 също отбеляза нови исторически стойности, бележейки ръст от 0.8%. Технологичният NASDAQ се покачи с процент до 8023 пункта, заедно с еднопроцентното поскъпване на акциите на Amazon, който представи редица устройства, включително и микровълнова фурна, стенен часовник и охранителни камери, които могат да бъдат управлявани чрез смарт асистента Алекса. Европейските пазари финишираха сесията на зелена територия, след като опасенията около търговската война се уталожиха. Британският индекс FTSE 100 се повиши с 0.49%. а френският CAC 40 добави повече от процент към стойността си. Немският бенчмарк DAX нарасна със 107 пункта до 12326. Повечето сектори затвориха сесията с ръст и то с повече от процент. Сред тях бяха секторите на застраховането, банковия и на основните ресурси. Автомобилният сам се разписа с увеличение от 1.71%.

Днес в 15:30 часа ще излязат важни данни за състоянието на канадската икономика. Прогнозира се продажбите на дребно без автомобили за юли да покажат ръст от 0.6% на фона на спада с -0.1% за юни, а месечните, включващи автомобилите, се очаква да нараснат до 0.3% при спад за юни от -0.2%. За индекса на потребителските цени на месечна база се прогнозира спад от 0.1%, а на годишна база да бъде 2.8%.                .                             

Акциите на Procter and Gamble претърпяха значителен спад в началото на годината, но от май насам успешно изтриват част от загубите. Движението е в прецизен канал над 50-дневната средна, а вчера книжата поскъпнаха с 1.3%. Очакваме възходът да продължи поне докато изтрие натрупаните загуби. Индикаторът Стохастик е в зона на прекупен пазар, което ни кара да смятаме, че предстои скоро понижение в цената, което може да се използва за вход в дълга позиция с цел 95-100 долара за акция.

На 4-часова графика на EURGBP се вижда ясно напредването на британската лира спрямо еврото през последните седмици. Очакваме леко поскъпване до 50-периодната средна и нов спад на котировките след него, като това може да се използва за краткосрочна продажба с цел 0.8800-0.8820.

Какаото губи позиции от май месец насам, движейки се в низходящ канал. В момента цената на суровината се движи в близост до горната му граница малко под 50-дневната средна. Очакванията ни са за нов спад в цената до поне 2000 долара, като понижението потенциално би било до долната граница на канала при 1800 долара.

Френският индекс нарасна с повече от процент вчера, бележейки трети пореден и осми от общо девет печеливши дни. Очакванията ни са индексът да тества формираната линия на съпротива при 5500 пункта и в близките дни да я пробие, маркирайки нова зелена серия, каквато има и през април. По-предпазливите инвеститори може да изчакат потвърждение на пробива и при липса на такъв да влязат в къса позиция с цел при нивото на подкрепа около 5250 пункта.

Коментари: 0