Нов месец с нови рекорди на Уолстрийт

Петролът поскъпна, но търговците все още са предпазливи заради срещата на ОПЕК в сряда

Нов месец с нови рекорди на Уолстрийт

Снимка: Unsplash

364 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Нов месец и нови рекорди на американските фондови пазари. Главните индекси стигнаха нови висини в понеделник след силен ден за редица енергийни компании и представители на консуматорския сектор. Индексът за компании с ниска пазарна капитализация, Ръсел 2000, отбеляза най-доброто си представяне от август насам, увеличавайки се с 2.7%.

Инвеститорите като цяло не са особено притеснени от изявлението на Федералния резерв в сряда, което те очакват да бъде в тон с вече съобщената информация, а именно, че промени в основния лихвен процент не се очакват скоро. В крайна сметка Dow Jones и S&P 500 направиха дневен ръст от 0.26% и 0.18% респективно, докато NASDAQ се покачи с 0.63%, въпреки че големите тех компании Apple, Amazon и Microsoft завършиха деня на червено. По аналогичен начин премина и сесията в Европа, къде DAX напредна с 0.75%, а FTSE 100 с 0.71%.

Нефтът поскъпна, но търговците останаха предпазливи преди срещата на ОПЕК в сряда, като барел WTI се търгува на цени от 83.88 USD. Златото започна слабо азиатската сесия, но се съживи в американската и е отново в подножието на психологическата граница от 1 800 USD – тройунция се търгува за 1 794 USD.

Акценти днес

Икономически данни – Активността в производствения сектор

Днес отново ще бъде незабележителен ден откъм икономически данни. Нивата на инфлация в Швейцария ще бъдат ясни още от сутринта, докато за активността в производствения сектор в Германия и Еврозоната ще узнаем малко преди обед.

Инструмент на фокус

3D Systems Corp.

Акциите на компанията продължават цялостния си възходящ тренд, но засега цената се консолидира около 45 USD. Съпротивата, която известно време ограничаваше всеки потенциален ръст, сега като че ли се е превърнала в подкрепа, която издържа на натиска от силно червения пазар на алуминий – главната суровина зад дейността на компанията. 50-периодната експоненциална пълзяща средна е първото предизвикателство пред бичи настроените, а RSI индикатора ни показва, че засега акцията е по-скоро препродадена отколкото прекупена.

USD/TRY

Турската лира продължи обезценяването си спрямо долара и през октомври, но в момента спекуланти и търговци очакват ясен сигнал за движение, който има голяма вероятност да е в негативна посока за лирата. Двойката стои в прекупените стойности на RSI индикатора от 2 седмици, като подкрепата засега е от горната граница на описания на графиката ценови тунел. Това най-вероятно значи, че много от  дългите позиции все още не са затворени и че допълнителни сътресения в страната, и в частност монетарната й политика, не са изключени. При евентуално обръщане на тренда 50 ЕМА е първата цел на мечките, която е и близко до първото по-сериозно ниво на подкрепа около 9.0000 TRY.

Lumber

Най-близкият фючърсен контракт на дървесината е отново в позната територия. Биковете превзеха пазара и цел 1000 USD не беше невъзможна, но поради незадоволителни данни относно ново строителство в САЩ, редом със скъпия долар, цената отново влезе в низходящ тренд. Важно е да се отбележи, че сегашният контракт е пред изтичане и в такъв сценарий търговците се ориентират към тези за идните месеци, така че това би било причина за спада, но в реалност и бъдещите договори са на червено през последните седмици. Трендът без съмнение е негативен в момента.

S&P 500

Дългоочакваната от мнозина корекция на Уол Стрийт се случи, но беше твърде мимолетна – дори може да бъде описана просто като pullback. Широкоспектърният щатски индекс намери сериозна подкрепа около 4 300 пункта, което е едва около 300 под рекордните стойности от лятото. Възможно е възходът да бъде ограничен в бъдеще и да наблюдаваме по-насечени движения, особено около потенциални ходове на Фед относно лихвите в Щатите, но това е малко вероятно според пазарите. Предишният рекорд бе задминат и сега отново възможностите пред биковете са неограничени.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.htmlПодкрепи Economic.bg