Нов завод за е-велосипеди иска да направи България №1 в Европа

Инвестицията в проекта край Пловдив е за 40 млн. евро и се очаква да разкрие 1000 работни места

Нов завод за е-велосипеди иска да направи България №1 в Европа

Снимка: maxcombike.com

8146 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

40 млн. евро ще е инвестицията в завода за електрически велосипеди край Пловдив, за чието предстоящо строителство Economic.bg съобщи през юли. Вложението ще бъде направено от новоучреденото българо-австрийско дружество между местния производител на колела „Макском“ и австрийския производител на мотоциклети Pierer Group. Това стана ясно днес по време на обявяването на старта на проекта. Той ще се реализира в „Тракия икономическа зона“ и ще отвори около 1000 работни места.

За проекта се разбра по времето, когато служебен министър на икономиката бе Кирил Петков. Тогава той видя в него пример за потенциала на България да е номер едно в определени сектори, като при е-велосипедите например. Прогнозата му сега повтори и министър Даниел Лорер, който пое частта от икономическото ведомство, отговаряща за иновациите и растежа.

С такъв тип производства България ще излезе на първо място в Европа по производство на електрически велосипеди“, посочи Лорер по време на старта на проекта.

Думите му намират почва и във факта, че велосипедната индустрията в България действително е сред тези с голям експортен потенциaл. През панdемичната 2020 г. – когато пандемията даде мощен тласък на този вид транспорт – оттук са изнесени почти 450 хил. колела на стойност над 106 млн. евро. Анализ на Българската стопанска камара пък показва, че експортът на е-велосипеди е скочил 8 пъти (или със 700%) в периода 2017 – 2020 г. В контекста на всички износни стоки те влизат в топ 10 за страната ни.

Не е за пренебрегване и фактът, че гиганти като Bosch също развиват технологии за електрически велосипеди в България. Компанията не произвежда е-колела, но има eBike решения, които се използват в електрониката и моторите на такива превозни средства. Подобни технологии вече се развиват от местното звено „Бош Инженеринг център София“.

Велосипедната индустрия е една от най-силните и експортно ориентирани в страната. С тази нова инвестиция можем да станем първи производител в Европа“, добави министърът.Подкрепи Economic.bg