Нова технология с билки и подправки
СМИК Ингридиънтс внимателно подготвят предстоящата експанзия на външните пазари със своите иновативни продукти

© ECONOMIC.BG / СМИК Ингридиънтс
Развитието на хранителните технологии е свързано с една от най-важните нужди на човечеството. Нашето здраве в голяма степен зависи от това, което слагаме на трапезата си. Повечето болести са следствие на нискокачествена храна с вредни съставки.
Търсим здравословните продукти, но за да не се връщаме към някогашното бавно производство, обединяваме най-доброто от двата свята и така създаваме нови практики, казва Кристин Пейчева, проектен мениджър на СМИК Ингридиънтс.
Какво
Течните ферментирали подправки на СМИК Ингридиънтс са иновация в хранителната индустрия. Патентованата им технология позволява да се включат всички предимства на подправките и билките, като се използват само естествени процеси на ферментация и студено пресоване. Всички съставки се разтварят в премиум екстра върджин масло от покълнал ориз.
Защо
Основател на компанията е Ирина Гаврилова. Съдбата сякаш е искала да промени нейния кариерен път и ето как тръгват нещата: През 2015 г. тя си прави вана с етерични масла, за да подобри имунитета си, но получава остра алергична реакция. Оказва се, че хранителните продукти, които се предлагат на пазара, за нея са почти неизползваеми. Разбира, че алергиите в наше време са твърде чест проблем и така открива своята нова ниша за работа. Започва да експериментира, после се включва екип от инженери, с които разработват първите ферментирали билки и подправки. Суровината се подлага на студено пресоване, поставя се в подходящи условия, където протича процес на ферментация. Продуктът запазва свойствата и химичния състав на билката и се предлага като течен вид подправка.
Как
По онова време Ирина Гаврилова е завършила MBA програма по финанси и е финансов директор на Procter & Gamble Украйна. Здравословното ѝ състояние налага рязко да смени попрището си, но натрупаните знания и умения във финансовата сфера ще имат важна роля и занапред. Неин съдружник става Ксеня Зажигиня, също от Украйна. Избират България като място да развиват бизнеса. Привлечени са от условията за стартъпи - създаването на компания в България е сравнително лесен процес, който не изисква голям капитал, данъците са ниски, страната е член на ЕС. После обаче установяват, че тук няма достатъчно инструменти, които да подпомагат растежа на младите фирми. Кристин Пейчева се присъединява преди малко повече от година. Тя успява да подготви проект, който получава финансиране директно от Европейската комисия, но все още ѝ е трудно да се ориентира къде в България да кандидатства за проектно финансиране. Установила е, че тук всички предприемачи се препъват в тромавата бюрократична среда и досега не е имало начин да се преборят с този административен Франкенщайн.
Кой им помага
СМИК Ингридиънтс е член на датския Food & Bio Cluster Denmark. Такъв аналог в България няма. Срещу скромна годишна вноска членовете получават контакти, имат на разположение консултанти, които им помагат да кандидатстват по различни програми. Благодарение на това СМИК Ингридиънтс привлича финансиране по линия на ЕК. Тази датска организация има свой личен фонд, който инвестира само в местни компании, организират и събития, срещат потенциални партньори. Чрез клъстера Кристин е намерила много от фирмите, с които вече работят заедно. „В България няма организация, която по подобен начин да съдейства на бизнеса. Липсва централизирана информация за проектна и друга финансова подкрепа за бизнес развитие. Порочна практика е консултантите в България да искат големи суми за подготовката на проект, независимо дали той ще получи одобрение. Това е непосилно за стартъпите“, обяснява Кристин.
Как се оцелява
„На стартъпите и на младите компании най-силно им убива липсата на инвестиции. В началния стадий от развитието си всяка фирма зависи от наличието на достатъчна финансова подкрепа. Нямат ли средства, не осигурят ли проектно финансиране, те може бързо и лесно да фалират, без значение колко обещаваща е идеята“, твърди Кристин Пейчева. Затова създателите на повечето стартъпи не са в състояние да се фокусират изцяло върху развитието на този свой бизнес, а трябва да изкарват средства чрез друга платена работа.
Това, което държи СМИК Ингридиънтс в кондиция, е екипният хъс. В компанията работят вече 12 души. Разчитат на подкрепата на няколко ангелски инвеститори, които обаче не са от България.
В какво е силата
СМИК Ингридиънтс има регистрация като научно-изследователска компания. Нейното конкурентното предимство са продуктите, които произвежда: Те са биосертифицирани. В процеса е включен доц. Веселин Петров, преподавател в СУ. „Ферментацията не е пълна, тя се спира в момент, когато растението е разкрило своите ароматни и вкусови качества и е най-интензивно. Такъв вид продукти стават хит в Европа, след като европейците разбират, че чрез тях може да си набавят полезни живи бактерии. Този метод е натурален и само допреди години подобни практики са прилагани във всеки български дом. Южнокорейците популяризираха тяхното кимчи, което е нещо като кисело зеле, и то стана сред най-търсените продукти на Запад. В България можем всичко да подложим на ферментация, но изпускаме възможността българските ферментирали храни да са на чуждите пазари“, посочва Кристин.
Има ли други спънки
Работят с над 50 вида билки от България и цял свят. Искат да разчитат на местни суровини, но проблемът е, че им липсва биосертификация. България е рай на билките, а СМИК Ингридиънтс са принудени да купуват от Турция, от Азия и Африка. Има огромна пропаст към биопроизводството, която фермерите засега не се наемат да прескочат. Затова производителите, които искат да добавят по-голяма стойност на продуктите, не намират подходящите биосуровини в България. Но вероятно и това ще се преодолее.
СМИК Ингридиънтс са позиционирани в София Тех Парк. Сега разширяват производствената си база и кроят планове за експанзия на външните пазари.
Текстът е част от бр. 106 на сп. "Икономика". Публикуването му в Economic.bg е по силата на търговско партньорство между двете медии.