11 нови фирми вече са част от френския бизнес в България

Френските компании продължават активно да инвестират у нас

11 нови фирми вече са част от френския бизнес в България
8488 ~ 3 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

11 нови компании са се присъединили към Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) през последните няколко месеца. Те бяха приветствани от френския посланик в България Н. Пр. Ерик Льобедел и председателя на Камарата Стефан Дьолае по време на първото събитие на бизнес организацията за 2017 г.

Събитието, което се проведе в резиденцията на Посолството на Франция у нас, събра представители на служебното правителство, висши държавни чиновници, представители на бизнес организации, както и над 200 гости и партньори на Камарата, предаде репортер на Economic.bg.

Единадесетте новоприсъединили се фирми-членки са БАЛКАНТЕЛ, Колас Rail ISAF, част от групата Буиг, Обертюр Фюдисиер, RKH, Лигна Група, Тома Бейкъри, SOS Детски селища, Energo Services, ГЕОКАД, Biodit Global Technology и ESI България. Компаниите имат разнообразна дейност – строителство, геодезия, мебелен дизайн, системи за сигурност, спедиция, печатарски бизнес, хотелирство, производство на хлебни изделия и др.  

Председателят на ФБТИК Стефан Дьолае благодари на посланика на Франция в България за домакинството на събитието и отправи най-добри пожелания към новото правителство. През тази година се навършват 12 години от създаването на бизнес обединението. „Има много нови инвестиционни проекти, които вече са внесени и се водят дискусии. Сред тях са тези на фирмите Монтюпе, Латекоер и Суфле“, отбеляза Дьолае.

Той изтъкна и успехите на някои от фирмите-членки, сред които 20-годишнината от приватизацията на завода на „Солвей Соди“ в България и голямото бизнес признание, което получи основателят и изпълнителен директор на Telus Ксавие Марсенак.

Служебният премиер Огнян Герджиков изпрати подздравителен адрес, в който адмирира усилията на Камарата за насърчаване на икономическото сътрудничество между България и Франция и поздрави нейните членове.

Служебният министър на икономиката Теодор Седларски, който бе гост на събитието, подчерта значението на чуждестранните инвестиции и в частност на Франция като основен търговски партньор за устойчивия растеж и конкурентоспособност на България.

„Преките френски инвестиции в България възлизат на повече от 1.5 млрд. евро от 1996 г. насам. Техният дял е най-голям в промишлеността, следвани от финансите, търговията, селското стопанство, строителството и банковия сектор“, заяви той.

Стокообменът между двете страни достига до 1.8 млрд. евро през 2015 г., а през деветте месеца на 2016 г. е в размер на 1.4 млрд. евро. През последните 10 години търговският обмен между България и Франция се е увеличил с 61.2%, като износът за Франция се е увеличил над 2 пъти, а салдото ни е положително през последните 5 години. През изминалата година страната ни изнася за Франция продукция, която е с 210 млн. евро по-скъпа, отколкото внася.  

Министър Седларски открои потенциал за развитие в двустранните отношения между двете държави, а именно в областта на енергетиката, управлението на води и отпадъци, изграждане на инфраструктурни проекти, промишлени под доставки в областта на машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката и туризма.

Българската държава полага усилия да отговори на промените на пазара на труда чрез насърчаване на инвестиции във високотехнологични и иновативни производства и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика на международните пазари, подчерта Седларски.

Той изтъкна и благоприятна макроикономическа среда в България: ръст на БВП от 3,6% за второто тримесечие на 2016 г. и спад на безработицата до 8% в края на ноември 2016 г. Той също така се ангажира да продължи сътрудничество на Министерството на икономиката с бизнеса.

В речта си, Н. Пр. Ерик Льобедел подчерта важността на двустранните отношения и сътрудничеството между двете страни. Той представи своите пожелания за успешна година за бизнеса в България.

Подкрепи Economic.bg