Ново отхлабване нa забраните в Англия

Отварят се ресторанти, фризьорски салони и кина

Ново отхлабване нa забраните в Англия

Снимка: Unsplash

Заведенията, ресторантите, фризьорските салони и кината в Англия отварят врати за първи път от три месеца насам, след като правителството реши да направи поредна отстъпка от наложените ограничения срещу разпространението на коронавируса.

Обектите, които се отварят днес, трябва да спазват строги правила за социално дистанциране. Премиерът Борис Джонсън призова хората да бъдат отговорни, предава още BBC. 

Разхлабването идва, след като вчера Лондон публикува списък с 59 държави, на пристигащите от които няма да се налага да спазват 14-дневна карантина. България не е сред тях и в тази връзка външният министър Екатерина Захариева е дала указания на посолството ни в Лондон да отправи нота с искане за обяснение до британското правителство защо страната ни е изключена. 

Какво още е позволено да се отвори в Англия? 
  • Външни фитнес зали, детски площадки и други открити пространства; 
  • Библиотеки, читалища, бинго зали, кина, музеи и галерии;
  • Развлекателни и тематични паркове, външни скейт рампи, социални клубове и селища;
  •  Местата за поклонение също могат да се отворят за молитви и сватби и събития с до 30 гости.
Какво се случва в останалата част на Обединеното кралство?

Мерките за блокиране в различните национални територии на Обединеното кралство се различават, в това число и редът за повторното отваряне на търговските обекти. 

В Северна Ирландия баровете и ресторантите могат да се отворят от петък.

В Шотландия бирените градини и ресторантите на открито ще могат да се отворят отново от 6 юли, а закритите площи могат да се използват от 15 юли.

Правителството на Уелс обеща преговори с сектора на хотелиерството за „отваряне на потенциални етапи“, но все още не са посочени дати.

Коментари: 0