НСИ: През 2019 г. българите ще са под 7 милиона

Институтът вече подготвя следващото преброяване, което ще се проведе през 2021 г.

НСИ: През 2019 г. българите ще са под 7 милиона

Снимка: Economic.bg

1236 ~ 2 мин. четене
Населението на България ще падне под 7 млн. души догодина. Това прогнозира Магдалена Костова - директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в Националния статистически институт (НСИ). Основната причина за намаляването на населението у нас е отрицателният естествен прираст.

"Умират повече хора, отколкото се раждат. Миграцията също има своя принос, тъй като предимно мигрират млади хора в активна възраст, жени във фертилна възраст", коментира тя пред БНР.

Националният статистически институт започва подготовка за следващото преброяване на населението, което ще се проведе през 2021 г. Най-вероятно преброяването ще бъде със смесена методология – попълване на анкетите онлайн или чрез посещение на преброители по домовете.

От НСИ все още не са решили дали в следващото преброяване на населението да има въпрос за етническа принадлежност и майчин език. Ако бъде решено, тези питания ще влязат във въпросника през 2021 година, гарантира ръководителят на ведомството Сергей Цветарски.

"Дали въпросите, които са свързани с етническата принадлежност, са нещо, което може да застраши някого, било в личен план, било в някакъв групов партиен и т.н. план – това са неща, които ние искаме да обсъдим с всички, за да може да обясним важността и полезността на тази информация, която ще се събере".

Обсъждат се три възможни времеви периода за преброяването през 2021 г., като желанието на националната статистика е да няма съвпадение с изборите, обясни заместник-председателят на института Диана Янчева. Предложението е за три дати.

"Едната е януари–февруари 2021 г., втората е май 2021 г. и третата е ноември–декември 2021 г.".

Преброяването на населението се извършва на всеки десет години, като до октомври тази година ще бъде внесен законопроект. Чрез него трябва да бъдат решени редица спорни въпроси – включително и каква методология на събиране на данните да се използва.

Припомняме, че според данни на Департамента по икономически и социални въпроси към ООН, обявени преди дни, населението на България вече е под 7 милиона души. Точно в 14.07 ч. на 29 юни 2018 г. сме станали 6 999 999 души.
Подкрепи Economic.bg