Няма да загубим от спасяването на Гърция

Не се знае дали южната ни съседка ще може да изпълни условията по спасителния план

Няма да загубим от спасяването на Гърция

Снимка: Стоян Йотов

Има абсолютни гаранции, че България участвайки в този план няма никакъв шанс да загуби, да плати или да извади от собствения си бюджет за спасяване на Гърция. Просто участваме в един механизъм.

Това обяви министър-председателят Бойко Борисов в Парламента по повод плана за мостово финансиране на Гърция и участието на България в него, предаде БГНЕС.

"Преди няколко дни имаше съвещание на финансовите министри, където беше предложен механизъм за отпускане на 7 млрд. евро спасителен план за Гърция. Нашата позиция беше против", каза Борисов.

"Нашето "не" се чу много ясно", уверено заяви премиерът с уговорката, че финансовият министър Владислав Горанов ще обясни по-конкретно какво представлява този механизъм и защо България няма да изгуби нищо.

"Страхът на всички е, че дори давайки тези 7 млрд. евро, независимо че гръцкият парламент прие всички условия, дали гърците изобщо ще могат да ги изпълнят. Гърците вече не са така възторжени от победата си, надявам се и тези, които им ръкопляскаха, да са разбрали какво си причиниха", каза Борисов. 

Още по-голям е страхът, че ако анархията и влошаването на ситуацията и кризата там не се овладеят, това е пряка заплаха за България – за бизнеса, границите, миграционния натиск, финансите, контрабандата, добави премиерът.

След дадените гаранции ние решихме, че няма пречка да задействаме този механизъм, подчерта и Владислав Горанов. 

Коментари: 0