„Няма по-голям патриот от мен”

Лютви Местан, лидер на ДПС

„Няма по-голям патриот от мен”

Няма да призная на никого претенцията да бъде по-голям патриот от мен или от който и да е избирател на ДПС. Знамето, ушито от Райна Княгиня, е и наше знаме.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента по повод бурната реакция срещу изпълнението на песента за Райна Попгеоргиева при откриването на предизборната кампания на ДПС през уикенда.

В социалните мрежи бе разпространен клип от изпълнението, който предизвика гневни реакции, а кметът на Панагюрище Никола Белишки поиска в отворено писмо извинение от ДПС.

„Избирателите на ДПС пеят за Райна Княгиня, която уши байрака и написа „Свобода или смърт”, и тук патриотите, ако не са пишман патриоти, спират и ръкопляскат”, заяви той.

Местан посочи още, че много песни съществуват във фолклора на отделните държави на Балканите с една и съща мелодия, но с различен текст и обикновено в България са възрожденски, а в Турция – любовни. Той уточни, че в случая не става въпрос за песента за Райна Княгиня на турски език, а за съвсем друг текст.

Според него клипът е бил качен в интернет, защото някой е решил, че има изгода да създаде истерия, като така се опитва да запълни отсъствието на реални политически послания. Той беше категоричен, че създалата се истерия около клипа е продукт на невежеството на политическите опоненти на ДПС.

„Аз съм политик, а не просветител и затова няма нужда да се оправдавам заради невежеството на другите”, обяви Местан.

Той заяви, че от ДПС ще отговорят на агресията с музика и занапред ръководството на партията ще пее патриотични песни.

По повод поздрава на турски език, който е отправил към избирателите на партията при откриването на кампанията, Местан изтъкна, че европейската конвенция за правата на човека стои над националното законодателство и затова той си позволява да казва няколко изречения и на майчиния си език.

Освен това аз водя кампанията си изцяло на български език и в европейския ден на езиците прецених, че имам право да поздравя избирателите си на майчиния ни език, обясни лидерът на ДПС.

За забраната за агитация на майчин език Лютви Местан призова да бъдат отменени противоконституционните текстове от Изборния кодекс и обяви, че патриотите използват двойни стандарти.

Съгласни ли са българските патриоти бесарабските българи в Молдова и Украйна да се поздравяват за Коледа не на български, а съответно на молдовски или украински език, както и българите в Западните покрайнини да се поздравяват на сръбски или да агитират на сръбски език, ако са кандидати на тамошните избори”, попита риторично Местан.

Коментари: 0