НЗОК няма да плаща за 3000 болнични легла от 2016 г.

Други 3000 ще се превърнат в такива за долекуване или за хосписи, заяви здравният министър Петър Москов

НЗОК няма да плаща за 3000 болнични легла от 2016 г.
180 ~ 1 мин. четене
НЗОК няма да плаща от догодина за 3000 болнични легла, които са за активно лечение. А други 3000 ще се превърнат в такива за долекуване или за хосписи. Tова съобщи пред в-к "Труд" здравният министър д-р Петър Москов. 
 
Промените ще бъдат въведени в Националната здравна карта, чието изработване бе временно забавено от общините заради ангажираността им с местните избори.  
 
„Решено е излишъкът от 6000 легла за активно лечение да се разпредели по области. А изчисленията за това колко са в повече са направени на базата на европейските критерии. Отпусканите досега средства за тях ще се влагат там, където е нужно”, обясни д-р Москов. 
 
В допълнение министърът заяви , че съпротивата срещу данък обществено здраве у нас е такава, каквато е била във всяка европейска държава, въвела налога. „В момента ние умираме като нация. Заболеваемостта на българите и децата ни е драматично по-висока от средноевропейската. Затова разумната политика на държавата е да се обърне към причините”, заяви д-р Москов.  
 
Има ясни доказателства за обвързването на здравето с начина на живот, навиците и консумирането на вредни храни. „Трябва да променим вредните навици, а не да се борим с резултатите от тях. А тезата, че бедни хора ще пострадат от данъка, е фалшива, тъй като нито една стока от първа необходимост като хляб, мляко, сирене месо не попада в обхвата на налога”, припомни министърът. 
 
Той подчерта, че бедните хора не пият енергийни напитки и не ядат снаксове, а си купуват именно хляб, сирене и колбаси.
Подкрепи Economic.bg