Обама: Терористите никога няма да победят САЩ

Американският президент почете паметта на загиналите и борещите се за безопасността на родината

Обама: Терористите никога няма да победят САЩ
240 ~ 2 мин. четене

В навечерието на годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ президентът Барак Обама припомни на сънародниците си какво означава да си американец, предаде AP.

Много неща се промениха през 15-те години след 11 септември, но не и основните ценности и жилавостта на американците, заяви Обама в седмичното си обръщение по радиото и интернет.

„Основните ценности, които ни определят като американци, устойчивостта, която ни поддържа“, изтъкна президентът в навечерието на един от най-мрачните дни за американската нация.

„Терористите никога няма да победят САЩ. Американците никога няма да се поддадат на страха“, категоричен бе президентът.

„Все още сме Америка на героите, които застанаха на пътя на опасността, на обикновените хора, които свалиха похитителите, на семействата, които превърнаха болката си в надежда“, подчерта Обама.

Той почете паметта на загиналите, смелостта на оцелелите и спешната помощ, чиито служители мигновено са реагирали, както и усилията на десетки други, които са се трудили, за безопасността на родината.

По думите на Обама терористичната заплаха се е развила след 11 септември „от Бостън до Чатонуга от Сан Бернардино до Орландо“ – градовете, които са били потърпевши от главните терористични нападения и фатални престрелки.

Президентът обеща САЩ да остане непреклонен срещу тероризма на Ал Кайда и „Ислямска държава“, който разпространява хаос в Близкия изток и на Запад.

При атентатите, извършени от терористичната групировка Ал Кайда в Ню Йорк, Пенсилвания и срещу сградата на Пентагона, загинаха близо 3000 души.

Водачът на Ал Кайда Осама бин Ладен беше убит през май 2011 г. в Пакистан при разрешена от Обама операция на американски специални части.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg