Обхватът на тол системата може да бъде разширен

Обмисля се тежкотоварни превозни средства и автобуси да плащат повече

Обхватът на тол системата може да бъде разширен

Снимка: Красимир Свраков

2576 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) обмисля разширяване на обхвата на тол системата в страната, както и увеличение на таксите за автобуси и камиони. Засега увеличение на цените на винетките не се планира. Това заяви служебният регионален министър Виолета Комитова в интервю за БНТ.

Тол системата обхваща малко под 3 хил. км. от пътната мрежа в страната, а още преди месеци на пресконференция от министерството обявиха, че тежкотоварните камиони, които рушат най-много пътищата, плащат най-малко.

Комитова коментира, че автобус, пътуващ между София и Бургас, плаща по 1 ст./км, т.е. цялата такса за изминатите 360 км. е 3.60 лв. Тя отново посочи, че тол системата не е достатъчно ефективна. Вместо приходи от 1.3 млрд. лв., които бяха заложени при проектирането й, тя носи годишно около 380 млн. лв. Около 75% от тези пари идват от винетките, които заплащат леките автомобили, а не от тежкотоварния трафик.

Заради това желанието на ведомството е да събира двойно повече от досегашните приходи, като по-голяма част от парите да идват от автобуси и тежкотоварни превозни средства. Така ще има и повече пари за ремонт и поддръжка на пътища в страната.

МРРБ обмисля да реализира приходи и от претоварени камиони. По думите на Комитова от началото на годината в страната са влезли около 27 хил. такива камиона. Имало е възможност от тях да бъдат събрани около 50 млн. лв., но заради слаб контрол тези пари липсват.

Подкрепи Economic.bg