Обрат на президентските избори в Румъния

Етническият германец Клаус Йоханис надделя убедително над премиера Виктор Понта

Обрат на президентските избори в Румъния
168 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Неочакван развой на балотажа за избор на президент в Румъния, пише Reuters. Кметът на Сибиу Клаус Йоханис надделя над премиера Виктор Понта и е новият държавен глава на северната ни съседка.

Етническият германец, който бе подкрепен от две десноцентристки формации, навакса изоставане от 10 процентни пункта между двата тура. Двигател на обрата стана острата реакция сред румънското общество срещу хаоса при гласуването в чужбина. По време на балотажа отново се извиха огромни опашки пред редица от секциите извън Румъния.

Официалните резултати при обработка на 75% от секциите показват 54,8% за Йоханис, 45,2% за Понта и най-висока избирателна активност от 1996 г. насам.

„Скъпи румънци, вие бяхте феноменални днес. Станахме свидетели на масова активизация и моите специални адмирации за румънските общности зад граница“, приветства резултатите Йоханис преди да се присъедини към празнуващите негови привърженици в центъра на Букурещ.

Въпреки загубата, Понта изключи възможността да подаде оставка като министър-председател и бе категоричен, че Социалдемократическата партия ще изкара пълния си управленски мандат до 2016 г.

Румънската икономика се върна към растежа през третото тримесечие, добавяйки над 3%, но корупцията, укриването на данъци и бавното реформиране на публичния сектор продължават да са сериозни проблеми. 42-годишният Понта влизаше често в конфликт с досегашния президент Траян Бъсеску, което блокираше провеждането на редица ключови политики. Анализаторите посочваха, че очакваната победа на социалиста би консолидирала институциите и стабилизирала управлението.

Един от водещите ангажименти на 55-годишния Йоханис по време на кампанията бе укрепване независимостта на съдебната система и подпомагане на крехкия напредък в борбата срещу корупцията. 


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"


Подкрепи Economic.bg