Одържавяването на „Дунарит“ е блокирано, обяви Караниколов

След приключване на казуса с „Емко“ ще бъде променено законодателството за производство на специална продукция

Одържавяването на „Дунарит“ е блокирано, обяви Караниколов
Засега придобиването на военния завод „Дунарит“ от държавата е блокирано, тъй като дружеството е платило дълга, чрез който Държавната консолидационна компания (ДКК) смяташе да придобие собствеността. Това стана ясно от изказване на икономическия министър Емил Караниколов пред Комисията по икономическа политика и туризъм.

„Засега то остава собственост на офшорна компания на Вирджинските острови. Към момента казусът е блокиран“, каза министърът. Според него Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е доказала в съда връзката на тази офшорка с банкера Цветан Василев.

По темата с военния завод „Емко“, който също е с отнет лиценз, но за търговия и износ, Караниколов коментира, че „отнемането на разрешителното не е акт на министъра на икономиката, а на целия Междуведомствен съвет по отбрана“. Той каза още, че проверките на условията за съхранение на боеприпасите в дружеството са приключили, но докладът на Главна дирекция „Национална полиция“ ще бъде готов на 4 октомври. За 6 октомври, когато е крайният срок за приключване на казуса, поставен от премиера Бойко Борисов, е насрочено заседание на Междуведомствения съвет. „Надявам се на 6 октомври лицензът да бъде възстановен“, каза Караниколов.

След като приключи казусът с „Емко“, икономическото министерство планира да промени законодателството за производство на специална продукция. Според Караниколов няма логика при неправилно съхранение да не бъде отнет лицензът за производство, а търговският лиценз, защото така производителят не може да се освободи от продукцията.
Коментари: 0