Официално: Лондон няма да иска удължаване на преговорите за Brexit

От 2021 г. страната официално въвежда митнически контрол с ЕС

Официално: Лондон няма да иска удължаване на преговорите за Brexit

Снимка: БТА

Обединеното кралство официално обяви днес, че няма да се стреми към удължаване на настоящия „преходен период“, който обвързва страната с Европейския съюз до 31 декември. Решението беше обявено две седмици преди изтичането на крайния срок, до който Лондон трябваше да обяви намеренията си в разговорите за "развода" с ЕС.

„Днес информирахме ЕС, че няма да удължаваме преходния период. Моментът за удължаване вече мина “, туитна министър Майкъл Гоув.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че ще забави до началото на юли 2021 г. прилагането на пълномащабен граничен контрол за стоки, влизащи във Великобритания от Европа, първоначално планирано да започне от 1 януари. Вместо това контролът ще бъде въведен постепенно на три фази - през януари, април и юли, за да се вземе предвид натискът върху бизнеса, предизвикан от пандемията COVID-19.

Окончателното решение на Обединеното кралство да не иска удължаване е в съответствие с постоянната позиция на премиера Борис Джонсън, който миналата година след общите избори през декември превърна това свое предизборно обещание в закон.

Обединеното кралство законно напусна ЕС на 31 януари, но оттогава е в „преходен период“ със същите права и задължения на всяка държава-членка, освен за присъствие в институции, в които се вземат решения.

Преди анонса на Гоув, първият министър на Уелс и Шотландия беше изпратил писмо до премиера на Великобритания Борис Джонсън с искане за удължаване, за което Европейският съюз заяви, че е отворен.

Граничен контрол 

От 1 януари идната година вносителите от ЕС на стандартни стоки като електроника и облекло ще разполагат с шест месеца за попълване на митнически декларации.

Митата ще трябва да се плащат, но плащанията ще могат да се отлагат, докато не бъдат изготвени митническите декларации, а междувременно компаниите ще трябва да помислят как да отчитат ДДС върху вносни стоки.

От април ще бъде въведено задължително подаване на декларации при внос на животински продукти и растения, а от юли ще има пълна проверка за всички търговци и стоки.

Правителството предоставя пакет от 50 милиона лири за набиране на персонал, обучение и ново компютърно оборудване за компаниите, работещи в митническия сектор.

Британските власти ще изградят нови гранични съоръжения за извършване на проверки и ще осигурят подкрепа за пристанищата, които се нуждаят от нова инфраструктура.
Коментари: 0