Оградата по границата с Гърция ще струва над 500 млн. лв.

Българските военни ще спрат мигрантите, убеден е Ангел Найденов

Оградата по границата с Гърция ще струва над 500 млн. лв.
3641 ~ 1 мин. четене

„Оградата с Турция струва милион на линеен километър. С Гърция имаме 480 км граница. Със сигурност разходите за изграждане на възпиращо съоръжение ще надминат 500 млн. лв.“ Това обясни пред bTV бившият военен министър и настоящ депутат от БСП Ангел Найденов.

Според него подобни съоръжения трябва да се строят след прецизен анализ, който да включва и способностите на Гърция да задържа мигрантите на своя територия, за да не преминават родната граница.

Найденов обясни, че границата ни с Гърция минава по много по-сложен терен от тази с Турция, което допълнително ще оскъпи строителството. Оградата не е единственото средство за спиране на трафика, като има много възможности за натиск в тази посока, отбеляза той.

Найденов е убеден, че изпратените по границата армейски подразделения са достатъчно подготвени, за да спрат мигрантите. „Ако мислите, че с 10-15 хил. бежанци не може да се справи българската държава, изводите са много лоши“, коментира депутатът.

Бившият военен министър се противопостави на идеята за нов антитерористичен закон. Според него има достатъчно международни документи по въпроса, които са ефективни. „Какво ще ни даде нов закон освен нови ограничения? Дилемата е свобода или сигурност, мнозинството от хората са склонни да приемат ограничение на своите права и свободи за сметка на сигурността до момента, в който се сблъскат с тези ограничения и забрани“, отбеляза той.   

Коментари: 0