ООН очаква 40% срив на преките чуждестранни инвестиции

По-слабо развитите страни вероятно ще бъдат най-силно засегнати

ООН очаква 40% срив на преките чуждестранни инвестиции
412 ~ 1 мин. четене
Притокът на преки чуждестранни инвестиции се очаква да намалее с 40% през 2020 г. вследствие на кризата, прогнозира ООН в свой доклад във вторник, посочвайки пандемията от коронавируса като основен фактор. По-слабо развитите страни вероятно ще бъдат най-силно засегнати.

Прогнозата е, че преките чуждестранни инвестиции ще се свият от 1.54 трлн. долара през 2019 г. до по-малко от 1 трлн. долара. За първи път от 2005 г. насам, стана ясно по време на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). 

Преките чуждестранни инвестиции са индикатор за трансграничните инвестиции в частния сектор. 

Тазгодишният срив се ще продължи и догодина със спад от допълнителни 5-10%, сочи още прогнозата на ООН. Преобръщане на тенденцията се очаква едва през 2022 г. 

„Глобалната икономика е в по-тежка ситуация, отколкото беше по време на финансовата криза през 2008 г.“, отбеляза генералният секретар на UNCTAD Мухиса Китуйо пред журналисти, цитиран от DW. „Пандемията представлява шок от търсенето, предлагането и политиката за преките чуждестранни инвестиции.“

„Очаква се развиващите се икономики да забележат най-голям спад на преките чуждестранни инвестиции“, тъй като те са по-склонни да зависят от тях, конкретно по отношение на производство и добив на суровини, обясни Джеймс Джан, директор по инвестициите и предприемачеството в UNCTAD.

Подкрепи Economic.bg