ООН: Всеки 113-и жител на земята е бежанец

Препятствията се увеличават навсякъде, заяви върховният комисар за бежанцте

ООН: Всеки 113-и жител на земята е бежанец

В края на миналата година в света е отчетен тъжен рекорд: всеки 113-и жител на земята е бил принуден да напусне дома си. През 2015 г. на всяка минута 24 души са ставали вътрешни мигранти. Тези цифри са включени в годишния доклад на върховния комисар за бежанците към ООН.

"За съжаление, за година нарастването е с 10 на сто - каза върховният комисар на ООН за бежанците, Филипо Гранди. Днес има 65 милиона души мигранти по света. 2/3 от тях са вътрешни преселници, а 1/3 бежанци. 90% от тях са в страни с ниско ниво на доходите или в бедни страни. 50% от бежанците са деца".

Повечето хора, които бягат са от Сирия, Афганистан и Сомалия. В същото време, да получат статут на бежанец, става все по-трудно, каза Филипо Гранди:

"Препятствията се увеличават навсякъде. Аз не говоря само за стените, стените не са толкова много, аз говоря за законовите пречки, които възникват, включително в развитите страни, които отдавна са оставили крепостта на принципите, свързани с основните човешки права на убежище."

Настоящият доклад на ООН съвпада със Световния ден на бежанците, който е днес. В навечерието му в Германия се проведоха големи митинги срещу расизма. Само в Германия, според Министерството на вътрешните работи на страната, повече от един милион бежанци са пристигнали през изминалата година.

Коментари: 0