Още една година ще се търси инвеститор за АЕЦ „Белене“

Българската държава е категорична, че няма да дава пари, гаранции и преференциални изкупни цени на евентуалния инвеститор

Още една година ще се търси инвеститор за АЕЦ „Белене“
Процедурата по избор на инвеститор в АЕЦ „Белене“ ще продължи поне една година, като ще бъде разделена на 9 етапа. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет, на което тя е представила доклад за разработването на проекта, който трябваше да е готов до 31 октомври.

След преминаването на цялата процедура и след избора на инвеститор ще бъде създадена проектна компания, в която ще вземат участие избраните инвеститори, както и държавата с платените и изградени досега активи, които предстои да бъдат оценени от НЕК.

Теменужка Петкова отново повтори, че проектът ще се изгражда изцяло на пазарен принцип. По нейните думи държавата няма да участва с никакви други пари, освен с оборудването, което е платила досега, и с другите активи като например площадката. Също така правителството на Бойко Борисов обещава държавата да не сключва договори за гарантирано изкупуване на електроенергията, произведена от „Белене“ и да няма преференциални цени. Правителството твърди, че няма да се дават и държавни и корпоративни гаранции и други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията.

Много анализатори обаче смятат, че трудно ще се намери инвеститор, който да плати сам огромната цена на проекта, която преди 6-7 години беше над 10 млрд. евро, а заради ескалацията сега струва много повече. Освен това липсата на държавно гарантирана изкупна цена също ще отблъсне най-вече китайските инвеститори, които са свикнали да работят тясно с държавните органи.

По думите на Петкова ще се даде възможност за участие на потенциални акционери - консуматори на енергия, да придобият миноритарен дял от проекта от България и региона – Македония, Черна гора, Сърбия, които биха желали да участват с договори за изкупуване на електрическа енергия. „Това ще даде на проекта финансова стабилност“, обясни Петкова.

Деветте етапа са: покана за участие, задължително до компаниите, които са заявили официално участие: китайската CNC, френската "Фраматом" и Държавната корейска ядрена компания, както и до потенциални големи консуматори на енергия. След това те ще подадат заявления, които ще бъдат разгледани и ще се изготви списък с кандидати за обвързващи договори. Следващата стъпка са договори за конфиденциалност.

Ще се разработи и предостави информационен меморандум – ще се даде достъп на стратегическите инвеститори чрез информационна стая с цялата база данни за проекта. Следващият етап е покани до стратегическите инвеститори, които ще съдържат информация за тях, правната им организация, визията им за развитие на проекта и финансов модел, който ще бъде обект на оценка при разговорите с тях.

Офертите ще бъдат разгледани и после ще се проведат преговори между комисията, която ще бъде назначена в министерството, НЕК и инвеститорите. Определени са теми и критерии за разговорите, на база на които ще се даде оценка. Финалният етап е подписване на акционерно споразумение.
Коментари: 0