Основателите на Instagram се обединиха отново заради Covid-19

Опитът им в разработката на социални мрежи се оказва полезен срещу пандемията

Основателите на Instagram се обединиха отново заради Covid-19

Снимка: Unsplash

1080 ~ 2 мин. четене

Основателите на Instagram Кевин Систром и Майк Кригър представиха своя първи съвместен продукт от оттеглянето ми от Facebook насам. И този път не става дума за социална мрежа.

Двамата представиха Rt.live – уебсайт, който улеснява усилията за проследяване разпространението на коронавируса Covid-19 във всеки един американски щат. Пред TechCrunch Кригър е обяснил, че проектът се основава на метода с отворен код на Систром за всекидневно изчисляване на Rt – средният брой хора, заразени от определен вече заразен човек. Именно този показател показва доколко добре се справя със спирането на разпространението на коронавируса всеки един щат. Всяко едно равнище на Rt под 1 е показател за успешна борба срещу разпространението на заразата.

Новият проект на основателите на Instagram също така помага на хората да разберат данните по начин, който не винаги може да се види при други подобни начинания. Данните могат да бъдат филтрирани по регион, актуалност на случаите и др. фактори. Всичко това може да даде по-добра представа на човек доколко добре САЩ се справят с овладяването на пандемията на тяхна територия, отколкото ако просто се гледа броя на случаите. Това систематизиране на данните също така може да се окаже от голяма полза за бъдещи научни изследвания относно коронавируса.

До някаква степен Rt.live е плод на работата, вложена в създаването на Instagram. Систром е изучавал разпространението на вирусите, когато е разработвал системите, спомогнали за популяризирането и „избухването“ в един момент на Instagram. Така че, колкото и някои хора да се оплакват от негативното влияние на социалните мрежи, те могат да открият за полезно да имат по-обективен и ясен поглед върху Covid-19 и да променят стратегията си на поведение.

През 2018 г. Систром и Кригър напуснаха Facebook, която през 2012 г. придоби Instagram за 1 млрд. долара. Причините за оттеглянето на основателите на Instagram останаха неизвестни. Систром беше главен управляващ на мрежата, а Крийгър главен технически директор. Двамата работеха заедно от 2010 г.

Подкрепи Economic.bg