27% от българите са убедени в бизнес уменията си

Страхът от фалит е основната пречка пред българските предприемачи

27% от българите са убедени в бизнес уменията си
192 ~ 1 мин. четене

27% от българите са убедени, че притежават нужните умения да започнат бизнес, като над 1/3 от тях (42%) имат желанието да станат предприемачи. Това сочи изследване за предприемачеството на Amway за 2015 г., съобщи българското подразделение на компанията. В доклада са общо 44 държави, България е включена за първи път.

Акцент на проучването са важността и нуждата от системни и постоянни усилия, които да засилят предприемаческия дух сред българите и да начертаят конкретни действия.

Според една трета от българите, превръщането им в предприемачи би ги направило независими от работодател, а друга една трета твърди, че това би й донесло допълнителен доход. За сравнение, делът на готовност в световен план е 43%, а на ниво Европа – 38%.

Като основна пречка пред реализирането на целите на българските предприемачи е страхът от провал. Трима от четирима отговорили, или 78%, изтъкват подобна причина, което е по-слабо изразено в Европа (69%) и света (70%). Страхът от провал при сънародниците ни се асоциира най-вече със страх от фалит.

Подкрепи Economic.bg