От Брюксел и Лондон вече предупреждават за Brexit без споразумение

ЕК и Тереза Мей призоваха гражданите и компаниите да започнат подготовка за такъв сценарий

От Брюксел и Лондон вече предупреждават за Brexit без споразумение

Снимка: Pixabay

3728 ~ 2 мин. четене
Брюксел и Лондон започнаха да предупреждават, че можем да станем свидетели на т.нар. „твърд Brexit” – излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз без никакво споразумение какви ще са отношенията им след 29 март 2019 г.

Днес Европейската комисия публикува становище, в което призовава страните членки на ЕС да се подготвят за всички последици от „твърд Brexit”. ЕК призовава страните членки да ускорят подготовката си за такъв сценарий. Текстът е съставен в отговор на отправеното миналия месец искане от страна на Европейския съвет да се повиши готовността за всички сценарии и за всички последици.

„Въпреки че ЕС работи денонощно за постигането на споразумение за организираното оттегляне на Великобритания, оттеглянето несъмнено ще причини смущения - например в търговските вериги на доставки, независимо дали ще бъде постигнато такова споразумение”, гласи изявлението от ЕК. „Тъй като все още не е сигурно дали на тази дата ще има одобрено споразумение за оттегляне и какво то ще включва, сега се извършват действия в опит да бъде осигурена подготовката на институциите на ЕС и държавите от Общността за оттеглянето на Великобритания. При всички случаи, дори ако бъде постигнато споразумение, след оттеглянето си Великобритания повече няма да бъде държава от ЕС и затова няма да се ползва от същите предимства”, добавят от Комисията.

В текста е подчертано още, че  подготовката за Brexit е отговорност не само на институциите на ЕС, а е съвместно усилие на европейско, национално и регионално равнище, и включва дружествата и гражданите.

Изявлението на ЕК идва часове, след като британският премиер Тереза Мей също предупреди бизнесът в страната ѝ да е готов за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение.

„През август и септември ще публикуваме редица технически уведомления, за да представим какво трябва да направят британските граждани и компании при сценарий без споразумение”, каза Мей пред председателите на всички комисии от Камарата на общините (Долната камара на британския парламент).
Подкрепи Economic.bg