От къде идват имената на валутите

Повечето от тях имат исторически произход

От къде идват имената на валутите

Паричните единици на различните държави варират почти колкото и самите езици и култури.

Питали ли сте се от къде идват имената на валутите?

Ето отговорът на този въпрос, според речника на Оксфорд.

1. Долар

Доларът е най-популярната валута в света, а долари използват САЩ, Австралия, Канада, Фиджи, Нова Зеландия, Сингапур. Според речника произходът на думата идва от Германия, от местността  "joachimsthal", или Долината на Йоаким, където навремето е имало сребърни мини. Монетите, сечени от сребро, са наричани "joachimsthaler", или съкратено само "thaler" (талер), което пък при произношението на различни езици е преминало в "dollar" (долар).

2. Песо

„Песо” от испански буквално означава „тегло”.

3. Лира

Италианската и турската лира носят името си от латинската дума "libra", която означава везна, а също и мерната единица фунт.

4. Марка

Преди въвеждането на еврото, марка се използва в Германия и Финландия. Името отново идва от мярка за тегло.

5. Риал

Латинската дума "regalis" означава кралски, царски. Тя е и основата на оманското и иранското „риал”. По същия начин Катар, Саудитска Арабия и Йемен използват валути, наречени риал. Преди еврото и Испанската валута беше риал.

6. Ранд

Името на южноафриканският ранд идва от холандското име на град Витватерсранд, район, богат на злато.

 7. Китайски юан, японска йена, корейски вон

Името идва от китайският йероглиф "圓", който означава кръгъл, или кръгла монета. В различната държава обаче произношението варира.

8. Крона

Скандинавските държави ползват кроната, чието име идва от латинското "corona" – корона.

9. Динар

Динарът се използва в много и различни държави – Йордания, Алжир, Сърбия, Кувейт. Името идва от латинската дума "denarius" – сребърна монета, използвана в античен Рим.

10. Рупия

Санскритската дума за сребро е "rupya", както се наричат валутите на Индия и Пакистан, а също и на Индонезия.

11. Паунд

Британският паунд носи името си от латинското "poundus", което означава тегло. Паунд се наричат и валутите на Египет, Ливан, Южен Судан и Сирия.

12. Рубла

Валутата на Русия и Беларус носи името си от мярка за тежест на среброто.

13. Злота

На полски "Zloty" значи златен.

14. Форинт

Името на унгарския форинт произлиза от италианската дума "fiorino", златна монета от Флоренция. На нея е изобразено цвете, или от италиански "fiore”.

15. Рингит

Когато монетите са били сечени от благородни метали, често се е случвало малки парченца от метала да бъдат открадвани от хора, работещи в монетните дворове. За да се преборят с тази практика, държавите са започнали да правят монетите с назъбени ръбове. Малайзийската дума за назъбен е  "ringgit", откъдето идва и името на валутата.

16. Евро

Името на единната валута на Еврозоната е производно от името на континента - Европа.

17. Лев

Едва ли има българин, който да не знае, че името на българската парична единица идва от остарялата форма „левъ” на думата лъв.

Коментари: 0