От САЩ валят поръчки за бронирани ученически раници

Образователният министър Бетси Девос каза, че ще позволи учителите да носят оръжие на работа

От САЩ валят поръчки за бронирани ученически раници

Снимка: Pixabay

1976 ~ 1 мин. четене
Израелски разработчик на жилетки, униформи и каски от военен клас произвежда бронирани раници за ученици и вече валят поръчки от САЩ, пише Quartz.

Интересът към раницата Masada Armour, която може да спира куршуми, е нараснал рязко след масовата стрелба през февруари в гимназията Stoneman Douglas в щата Флорида. Оттогава компанията производител е увеличила производството на продукта до 500 бройки на месец.

Макар че раницата тежи около 3 кг., според производителя тя е подходяща за нормална употреба, включително за носене на лаптоп и друга техника. Цената е около 700 долара.

Раницата може да издържи на обстрел с автоматично оръжие, включително с автомати Калашников, AR-15 и M-16. Компанията твърди, че може да предложи дори по-издръжлив продукт, добавяйки допълнителни твърди пластини.

Поръчките на раниците идват на фона на изказване от американския министър на образованието Бетси Девос, която заяви, че ще позволи на различните щати да използват държавни пари за покупка на оръжия за отбрана на училищата. Новината разтърси Конгреса и разочарова много от конгресмените там, които твърдят, че въоръжаването на учителите е грешен подход за справяне с масовите стрелби в американските училища.
Подкрепи Economic.bg