Отпада сливането и отработването на почивни дни

Ако все пак има официален празник в събота или неделя, ще се почива в понеделник

Отпада сливането и отработването на почивни дни
916 ~ 1 мин. четене
Сливането на почивни дни и тяхното отработване след това ще отпадне от началото на следващата година. Това предвиждат промените в Кодекса на труда, предложени от Министерството на труда и социалната политика. От ведомството на Зорница Русинова обясняват предложението си с негативното въздействие на сливането на празници върху бизнеса.

Предвидено е едно изключение. Ако официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и неделя, за почивни дни да се ползват първите работни дни след тях. За това решение в мотивите няма обяснение.

В мотивите се посочва, че практиката показва, че ефектите от сливането на празници са противоречиви и по-скоро негативни. Нарушава се комуникацията в реално време между бизнеса, институциите, партньори в чужбина, тъй като почивните дни по календар се разминават в различните държави, нарушава се работата на финансовите институции и се забавят плащания.

В сферите, в които трябва да се осигури непрекъснатост на трудовия процес - транспорт, здравеопазване, търговия на дребно с хранителни и нехранителни стоки и др., разходите за работна заплата се увеличават поради увеличеното заплащане на труда на официален празник, се посочва още в мотивите към поправките.

Отработването в събота се отразява негативно и в производството с оглед на увеличените разходи за труд, които рефлектират върху себестойността на продукцията, казва се още в мотивите.

Намалява се и продължителността на седмичната почивка. А почивката в един вместо два дни, когато се отработва съботата, води до по-слаба ефективност и производителност на работната сила, допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работното място.
Подкрепи Economic.bg