Отвлякоха либийски самолет

Двамата похитители са поискали той да кацне в Малта, вече освобождават заложници

Отвлякоха либийски самолет
236 ~ 2 мин. четене

Самолет, изпълняващ международен полет от Либия, е бил отвлечен и отклонен към Малта, където вече се е приземил, съобщава Ройтерс.

Двама похитители са заплашили да взривят машината Airbus A320 със 118 души на борда, твърдят местни медии, сред които и Times of Malta.

Самолетът е изпълнявал вътрешен полет - от Шеба в югозападна Либия до Триполи и е на държавната авиокомпания Afriqiyah Airways.

Остров Малта се намира съвсем близо до Либия, на около 500 км.

Малтийският премиер Джоузеф Мускат е пуснал съобщение в Туитър, което казва: "Информиран съм за евентуално отвличане на либийски вътрешен полет, отклонен за Малта. Операции по сигурността и безопасността са в ход".

Според малтийски медии, цитирани от "Индипендънт", самолетът е все още с включени двигатели на летището в Малта, заобиколен от военни.

Похитителите са двама, е заявил и зам.-кметът на Лижа, Малтла, като заплашили да взривят самолета.

Според малтийски медии става дума за един човек, заплашил с ръчна граната и обявил, че е поддръжник на убития бивш президент на Либия Муамар Кадафи. Той също така заявил, че е готов да пусне пътниците, ако исканията му бъдат изпълнени. Пътниците са 111 на брой, още 7 души са от екипажа на самолета.

Малко по-късно малтийските медии предадоха, че вече са започнали преговори между похитителите на самолета и властите в Малта, водени от бригаден командир Джефри Кръмин.  Похитителите са обявили, че са от движението Al Fatah Al Gadida (Ал Фатах ал Кадида), което е с про-Кадафи ориентация. Името на движението се превежда като "нова победа" и то не е познато в западните медии досега.

Според саудитската телевизия Ал-Арабия на борда на самолета има представители на националното събрание на Либия.

Вече има кадри, на които се вижда как част от заложниците са пуснати и напускат самолета. Сред тях са жени и деца.

Премиерът на Малта е потвърдил, че 25 от пътниците са освободени.

Подкрепи Economic.bg