Пампорово отчита 90% спад на чуждестранните туристи

Няма изгледи за скорошна промяна в тези стойности

Пампорово отчита 90% спад на чуждестранните туристи

Снимка: МТ

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Пампорово отчитат 90% спад на чуждестранните туристи през този сезон в сравнение с 2019 г. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на посещение в курорта. Тя добави, че по данни на единната система за туристическа информация (ЕСТИ) още от началото на този зимен сезон туристите са намалели общо между 65 и 70 на сто.

„От началото на сезона българските туристи са около 60 на сто по-малко спрямо миналата година, докато намалението при чуждестранните посетители е близо 90%. За момента анализите не показват възможности за голямо изменение на тези данни. Чуждестранните граждани, отседнали в места за настаняване от началото на зимния сезон, са предимно от Румъния, Турция, Украйна, Германия“, поясни Николова.

Предвид все още усложнената епидемична обстановка в Европа голяма част от страните са под национална блокада и това възпира потока към България, заяви вицепремиерът. Тя поясни, че за нас Великобритания е ключов партньор в туризма, но тежката пандемична ситуация в страната „лишава курортите ни от едни редовни туристи“.

Относно местата за настаняване Николова заяви, че хотелите ще понесат по-големи загуби в сравнение с къщите за гости.

„Според текущите данни от ЕСТИ от началото на зимния сезон спадът в броя на туристите в къщи за гости е малко над 30%, докато в хотелите е около и над 70 на сто“, поясни вицепремиерът.

Коментари: 0