Пандемията е унищожила поне 6 милиона работни места в ЕС

Младите са сред най-засегнатите и анализаторите вече говорят за поредното „изгубено поколение“

Пандемията е унищожила поне 6 милиона работни места в ЕС

Снимка: Unsplash

528 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Първата вълна на пандемията COVID-19 е унищожила около 6 милиона работни места в Европейския съюз, сочи проучване на агенция Eurofound, публикувано в четвъртък. Най-засегнати са младите служители и жените. А ударът е дори по-голям от този при финансовата криза 2008-09.

Проучването на Eurofound показва, че дистанционната работа и държавна подкрепа помагат за запазване на работните места, но също така все повече хора се намират в „професионално бездействие“ и не фигурират в статистиката като безработни.

„До пролетта на 2020 г. в ЕС е имало 5.7 милиона по-малко заети в сравнение с края на 2019 г. и с 6.3 милиона по-малко в сравнение с тенденцията за растеж, която можеше да се очаква преди пандемията COVID-19“, посочват от Eurofound.

Според данните на Eurofound за заетостта през четвъртото тримесечие на 2019 г. има на 201 милиона работници на фона на около 450 милиона души, живеещи в блока. Промяната в равнището на безработица в ЕС е по-скромна – от 6.6% на 6.7%.

До пролетта на 2020 г. заетостта в ЕС е намаляла с 2.4%, а седмичните часове на работещите са с близо един час по-малко. Делът на наети, но неработещи се е увеличил двойно, достигайки 17%“, показват данните от изследването.

Eurofound е агенция на ЕС, посветена на наблюдението и подобряването на условията на живот и труд в 27-членния блок. От там отчитат, че броят на временните договори е намалял със 17%, като особено засегнати са Испания, Франция, Полша, Италия и Гърция.

„По-младите работници претърпяха най-голям удар по отношение на заетостта“, се казва в доклада, като се подчертава, че нивата на заетост сред младите хора в пандемията се свиват повече, отколкото по време на финансовата криза, започнала през 2008 г. Тази тенденция предвещава риск от появата на поредното

изгубено поколение“.

За разлика от финансовата и икономическа криза преди повече от десетилетие, пандемията засяга непропорционално секторите, доминирани от жени – туризмът, хотелиерството и ресторантьорството.

Половината от заетите в ЕС преминават към хоум офис, което означава, че по-добре образованите работници от градовете ще имат по-голям шанс да запазят работните си места. От своя страна, това може да доведе до допълнително неравенство на кадрите. 

Коментари: 0