ЕС одобри ваксината на Johnson & Johnson

От нея се поставя само по една доза, но се препоръчва единствено за лица над 18 години

ЕС одобри ваксината на Johnson & Johnson

Снимка: БТА

2519 ~ 1 мин. четене

Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри в четвъртък ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson, от която е достатъчно поставянето на само една доза. Стъпката идва в момент, когато Блокът се стреми да ускори ваксинационния процес и да увеличи доставките на защитните фармацевтични продукти към страните членки. 

Това е четвъртата одобрена от ЕС ваксина срещу вируса след тези на Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-Oxford University и Moderna. Тя се препоръчва само за лица над 18 години, предава Reuters. Съединените щати, Канада и Бахрейн също дадоха зелена светлина на препарата, а Южна Африка извършва ускорен преглед.

С това последно положително становище властите в Европейския съюз ще имат още една възможност да се борят с пандемията и да защитят живота и здравето на своите граждани“, каза изпълнителният директор на EMA Емер Кук.

Европа влиза в третата вълна на заразата и изпитва затруднения при овладяването на новите щамове на коронавируса. Страни като Италия и Франция вече налагат нови блокади.

Главният научен директор на J&J Пол Стофелс определи момента като „знаменателен“ за американския производител на лекарства и за света.

J&J се съгласи да достави най-малко 200 млн. дози за ЕС тази година, включително 55 млн. през второто тримесечие. Първите доставки се очакват следващия месец. Точните обеми обаче не са ясни и американският производител на лекарства е предупредил Европейския съюз за възможни проблеми с доставките, които могат да усложнят плановете за доставяне на дозите от второто тримесечие.

В глобалното изпитване на J&J, в което участвата 44 000 души, е установено, че ваксината има 67% ефективност две седмици след имунизацията.

Продуктът на J&J може да опрости ваксинационния процес, тъй като не изисква втора доза, а условията за съхранени и доставка не налагат замразяване.

Коментари: 0