Пандемията няма да приключи скоро

Бедните страни не получават достатъчно ваксини и не могат да имунизират населението си

Пандемията няма да приключи скоро

Снимка: Unsplash

9074 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Неуспешната масова ваксинация в страните по света може да причини удължаване на пандемията от COVID-19 и през следващата година, заяви Световната здравна организация (СЗО). 

„Нищо чудно пандемията да продължи в продължение на голяма част от 2022 г., защото бедните страни не получават достатъчно ваксини и не могат да имунизират населението си“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, цитиран от BBC.

Международната програма COVAX, която осигурява ваксини за най-бедните страни по света, предвиждаше до края на годината да бъдат доставени 2 милиарда дози, но засега е успяла да изпрати едва 371 милиона. Данните на СЗО показват, че по-малко от 5% от населението на Африка е ваксинирано – в сравнение с 40% на повечето други континенти. По-голямата част от ваксините срещу COVID като цяло са използвани в страни с висок или по-висок среден доход. На Черния континент се падат само 2.6% от дозите, прилагани в световен мащаб.

Лидерите на Г-7, които са основни дарители по програмата COVAX, решиха да забавят пратките си, след като започнаха да сключват сделки с други развити държави за продажба на ваксини. Това забавя рязко процеса по масова ваксинация.

По данни на СЗО до сряда в света са поставени общо 6 655 399 359 дози ваксини. Броят на жертвите на коронавируса са около 5 милиона.

СЗО съобщи, че миналата седмица е имало 7% увеличение в броя на новите случаи на коронавирус в Европа – единственият регион с отчетено повишение по този показател. За периода са регистрирани около 2.7 милиона новозаболели и над 46 000 починали – равнище, което е сходно с данните за предишната седмица.

Подкрепи Economic.bg