Паник бутони и камери в училищата заради агресията

Затягат мерките срещу насилието в клас

Паник бутони и камери в училищата заради агресията
4448 ~ 2 мин. четене

Министерството на образованието обмисля затягане на охраната и паник бутони във всички училища. Причината е разпространяващата се агресия. 

Трима възрастни и едно дете нахлуха в класна стая в столично училище и набиха момиче. Единият нападател – Илиян Лепоев ще остане в ареста до неделя, когато ще бъде гледана мярката му за неотклонение. Другите трима са пуснати под гаранция от 500 лв. Ден по-късно трима младежи нападнаха ученик от съседно училище.

Тези случаи обаче за пореден път показват, че насилието в училище става все по-масово. Показа и че все още безпроблемно може да се влезе в някои училища. 

В столичната Втора английска гимназия контролът е изключително строг и само с чип карта може да се влезе в училището. А скоро паник бутоните също може да са задължителни. Засилена охрана ще има и в 17-то училище, съобщи Нова Телевизия. 

Шамари и юмруци. Това виждат вчера учениците от 17-то училище. Не между ученици, а от възрастни към непълнолетни. Възрастни, които без проблем нахлуват в училището. Целта – да търсят саморазправа.

„Охраната се опитала да ги спре, но те много бързо са влезли”, заявява директорката.

Случаят вече се следи не само от полицията, но и от образователното министерство.

„Ще има извънреден педагогически съвет, извънредни родителски срещи, защото случаят е много притеснителен”, заяви Лазар Додев от Дирекция „Организация и инспектиране“ към МОН.

Притеснението става все по-сериозно, след като само за 2 години, двойно са се увеличили случаите на насилие в училище. Затова скоро срещу незаконното нахлуване при учениците може да влязат в действие паник бутони. Масово охранителните фирми вече ги използват.

Всяка сутрин се проверява дали системата работи. Използва се само в извънредни ситуации. След подаването на сигнал екипите пристигат до 4 минути. А от министерството ще настояват да станат задължителни. 

„Това също е възможност да се направи паник бутон, който да сигнализира на полицията за проблем”, обясни Лазар Додев. „Това е една сигурна мярка, защото колкото и да е скъпо, в крайна сметка няма по-скъпо от сигурността на нашите деца”. 

Ще се увеличи броят и на камерите за видеонаблюдение. Те ще снимат всичко, което става в дворовете и коридорите на училищата. В момента от 2500 училища камери няма в 800.  

Подкрепи Economic.bg