Панорамен асансьор качва туристите до крепостта \"Трапезица\"

\"Една мюсюлманска страна изгражда църкви у нас, а ние като християни поддържаме джамиите\", каза Борисов

Панорамен асансьор качва туристите до крепостта \

Министър-председателят Бойко Борисов и съпругата на президента на Азербайджан Мехрибан Алиева откриха възстановената крепост „Трапезица“ във Велико Търново. От днес крепостта е отворена за посетители.

От 2014 г. досега за реставрация и обновяване на хълма са вложени 6,7 млн. лв., като последната инвестиция от 2,5 млн. лв. бе предоставена от фондация „Гейдар Алиев”, начело на която е Мехрибан Алиева. Финансирането бе договорено миналата година, когато премиерът Борисов се срещна с президента Илхам Алиев. Подкрепата за „Трапезица“ е първата по рода си в Източна Европа.

„Нищо не е толкова видно за хората, когато една мюсюлманска страна изгражда църкви в България, а ние като християни пък поддържаме джамии. Това е именно и силата на света в многообразието на културите и ако се научим всички да живеем мирно, добре и заедно няма да има войни, а само просперитет. Да се надяваме, че светът ще бъде по-мъдър не само в следващите месеци, но и години“, подчерта по премиерът Борисов.

Към момента на Трапезица са реставрирани близо 200 метра от Западната крепостна стена, заедно с три средновековни църкви с оригиналните стенописи от XIII-XIV век. Направена е близо километър централна туристическа алея, което свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула и църквите. В подножието на Трапезица е изцяло ремонтирана улицата, която води до долната станция на фуникуляра, създаден е и паркинг.

Изграденият релсов път от 135 м и две станции бе направен по проект за 4,2 млн. лв. на Министерството на културата от Европейския фонд за регионално развитие. Релсовото транспортно средство изминава близо 100 метра само за три минути. С европейските средства бе построена и подпорна стена под северозападната страна на хълма. Монтирано е и художествено осветление.

През май миналата година правителството предостави управлението на архитектурно-музейния резерват „Трапезица“ на община Велико Търново за срок от 10 години. 

Коментари: 0