Партийните репресии хвърлят частните компании в Китай в хаос

Правителството иска да покаже, че подхранването на капиталистическите пазари е добър ход, ако е при условията на управляващата комунистическа партия

Партийните репресии хвърлят частните компании в Китай в хаос

Снимка: Pixabay

404 ~ 5 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Репресиите на Китай срещу частните предприятия заличиха над 1.2 трлн. долара пазарна стойност от много мощни китайски компании. А това разпалва страховете за бъдещето на иновациите във втората по големина икономика в света, пише CNN Business.

Крайната цел на агресивния опит на Пекин за контрол обаче не е създаването на хаос. Правителството иска да даде ясно да се разбере на своите корпоративни шампиони, че подхранването на капиталистическите пазари е добър ход – стига да е при условията на управляващата комунистическа партия на Китай.

Паралелно с това големите продажби се ускориха през последните месеци, тъй като китайските власти удрят компаниите с глоби, забраняват приложенията на магазините и изискват някои фирми напълно да преправят бизнес стратегиите си.

Стотици милиарди долари пазарна стойност бяха заличени само през последната седмица, след като регулаторните органи обявиха ограничаване на китайската образователна индустрия с нестопанска цел и сектора за доставка на храни.

Начинът, по който Пекин вижда тези стъпки, е следният – усилията за овладяване на частните предприятия имат за цел да защитят икономиката и гражданите на страната от нестабилност. Те също така се стараят да разрешат дългогодишни опасения относно прекомерната експлоатация на труда, поверителността на данните и неравенството в образованието.

“В крайна сметка репресиите на Пекин срещу частния бизнес са свързани с контрола. Основният приоритет е предотвратяването на поведение сред частни компании, което би могло да породи по-независими и потенциално неконформистки дейности, което  от своя страна подкопава държавния модел на Пекин”, Алекс Капри, изследовател във фондация “Хинрих”.

Голямо корпоративно разтърсване

Корпоративният Китай беше разтърсен от реформите в Пекин. Правителството първо се съсредоточи върху технологиите, като внезапно спря IPO-то (първично публично предлагане) за Ant Group през ноември. Компанията, най-известна с приложението си за плащане Alipay, по-късно получи нареждане да преструктурира дейността си и да се превърне във финансов холдинг.

Нито една част от технологичната индустрия не е пощадена от контрола. Alibaba беше ударена с рекордна глоба от 2.8 милиарда долара, след като регулаторите обвиниха компанията, че се държи като монополист в електронната търговия. Други фирми, включително социалните медии и гейминг гиганта Tencent, както и платформата за електронна търговия Pinduoduo, също бяха изправени пред властите, разследващи предполагаемо антиконкурентно поведение. А в началото на миналия месец Didi, китайска компания за наемане на автомобили със седалище в Пекин с над 550 милиона потребители и десетки милиони шофьори, беше забранена в магазините за приложения, малко след като стана публична в САЩ.

Регулаторите са насочили погледа си и към други индустрии. Други китайски компании, регистрирани в САЩ, бяха нарочени от властите, които ги разследват по въпроси, свързани със сигурността на данните. На 24 юли Китай забрани на образователните и частните преподавателски фирми да реализират печалба или да набират средства на фондовите пазари – драматични нови правила, които почти със сигурност ще принудят много големи компании да преосмислят целия си бизнес модел.

Репресиите са “безпрецедентни по отношение на продължителността, интензивността, обхвата и скоростта на новите политически съобщения”, пишат анализатори от Goldman Sachs в доклад от миналата седмица, който нарече стратегията “балансиране на социализма и капиталовите пазари”.

Китайските власти дават приоритет на социалното благосъстояние и преразпределението на богатството пред капиталовите пазари в области, които се считат за социални нужди и обществени блага”, се посочва още там.

Заслужени репресии

Според анализаторите решението на Пекин да определи безпрецедентните ограничения като необходимо обществено благо имат смисъл. Регулаторните мерки срещу Didi и други интернет компании, например, се фокусираха върху твърденията, че тези фирми са манипулирали чувствителни данни на своите потребители в Китай, създавайки рискове за личната неприкосновеност и националната киберсигурност. В страната също имаше обществен протест срещу широко разпространени нарушения при събирането и използването на данни, злоупотреба с лична информация и корпоративно наблюдение.

Неравенствата в рамките на образованието и частното обучение също стимулират много реформи. След като правителството обяви ограниченията си за преподавателска дейност с нестопанска цел миналата седмица, то заяви, че индустрията е “отвлечена” от капитала и това “изкриви естеството на образованието”.

Образователната система на страната е силно конкурентна и фокусирана върху изпитите, което води до опасения за преумората на учениците. Междувременно частното преподаване процъфтява, тъй като градските семейства от средната класа се опитват да дадат добър старт на децата си, като ги подготвят интензивно за изпити, но такива допълнителни уроци са скъпи.

Акцентът на правителството върху неравенството е интелигентен избор", казва Соня Опер, професор в университета Бокони в Италия, която изучава китайската икономика и частния сектор, вземайки предвид притесненията относно различията в доходите и образованието.

Страната също е все по-притеснена от безработицата – особено от благосъстоянието на младите си работници, все по-голям брой от които се оплакват от смазващо ежедневие и преумора.

Движение, наречено “лежаща плоскост” (tangping на китайски), стана изключително популярно сред младите хора. То ги призовава да отхвърлят обществения натиск да работят усилено, да се женят, да имат деца или да купуват имоти поради намаляващите ползи от постигането на такива цели.

Китайските технологични компании са широко обвинявани, че принуждават младите хора да работят дълги часове и възхваляват културата на преумора. “996”, което се отнася до практиката да се работи от 9 до 21 часа, шест дни в седмицата, предизвика особен гняв сред градските млади работници и се казва, че е често срещано мото сред големите технологични компании и стартиращи компании.

Изглежда, че философията на “лежаща плоскост” притеснява управляващата комунистическа партия на Китай. Думата “tangping” беше до голяма степен цензурирана в китайските социални медии през последните месеци, а държавните медии разкритикуваха движението.

Творческият принос на младежите е незаменим за нашата страна за постигане на висококачествено развитие”, пише държавният Guangming Daily в редакционна статия през май. Той нарече движението “лежаща плоскост” проблематично, тъй като Китай се бори с недостиг на работна ръка, което може да навреди на дългосрочните икономически цели на страната.

Рискът от агресивни действия

Тактиката на Пекин носи много риск. Наред с 1.2 трилиона долара пазарна стойност, която според Goldman Sachs е заличена от популярни акции, анализаторите също така посочват своите опасения, че репресията може да убие предприемаческия дух на Китай – критично парче от икономическата либерализация на страната и бързия растеж.

“Увеличаването на регулациите може да донесе някои ползи за китайския корпоративен свят, тъй като някои сектори са много нерегламентирани”, коментира Стив Цанг, директор на Китайския институт SOAS в Лондонския университет. “Увеличаването на контрола обаче също сигнализира на частните предприемачи, че сега те трябва да следят стъпките си по-внимателно и да приведат бизнеса си в съответствие с насоките или ръководството на партията.”

Опър от университета Бокони цитира подобни опасения, добавяйки, че решението на Пекин да се насочи към конкретни компании “може да не е най-ефективният отговор на политиката”. Тя предположи, че прогресивното данъчно облагане и образователната подкрепа за бедните биха могли по-успешно да се борят с неравенството.

Китайското правителство може да счете за нужно да се въведат по-рестриктивни политики, след като страната се приближи до технологичната граница. Но е много малко вероятно предприемаческият дух – толкова успешно разгърнат от лидерите, предшестващи президента Си Дзинпин – да оцелее при силно ограничителен регулаторен режим”, добавя тя.

Стив Цанг предупреждава, че икономическото неравенство може да навреди на легитимността на Комунистическата партия, ако бъде оставено без контрол.  “Мисля, че това, което Си се опитва, не е да се предприемат мерки срещу частния бизнес, а да се засилят разпоредбите (или партийният контрол) над частните предприятия, така че всички те да служат на хората или да следват ръководството на партията.”

Подкрепи Economic.bg