Първа жертва падна под ударите на германския закон за социалните мрежи

Властите са завели наказателно разследване срещу депутат

Първа жертва падна под ударите на германския закон за социалните мрежи

Снимка: Pixabay

1804 ~ 2 мин. четене
Броени дни, след като Германия приведе в действие новия закон срещу речта на омразата в социалните медии, властите вече са вдигнали мерника на първата си жертва. От информация в световните агенции става ясно, че още във вторник е било заведено наказателно разследване срещу депутат, нарекъл мюсюлманите „варвари“. 

Новият закон, известен като NetzDG, поставя социалните мрежи пред голямо предизвикателство. Той влезе в сила с настъпването на новата година и задължава сайтовете да изтриват обидни публикации.

Неспазването му предвижда налагането на големи глоби, както Economic.bg вече писа. Любопитно е, че под ударите му потенциално влизат Twitter, Instagram, Facebook, Snapchat, Google и YouTube, но пък изключва LinkedIn и WhatsApp, според доклад в Deutsche Welle.

Първата потърпевша е Беатрикс вон Сторч, заместник-председател на крайнодясната партия AfD, която вече се разследва от полицията заради скорошни подстрекателски постове във Facebook и Twitter, в които си е позволила да окачестви мюсюлманите като „варвари“. Според информацията тя временно е била блокирана от Twitter, но впоследствие правата ѝ в социалната мрежа били възстановени. 

За да провери дали постът ѝ ще бъде изтрит, тя го публикувала и във Facebook на 31 декември. Там той останал видим до вторник сутринта. 

Всъщност законът влезе в сила през октомври, но властите дадоха три месеца гратисен период на социалните медии, за да се адаптират към новите правила. Според тях платформите се задължават незабавно да премахват публикации, съдържащи реч на омраза. 

Кратките срокове за реакция са един от мотивите за критика. Наред с това Репортери без граница коментираха през юли, че законът ще окаже отрицателно въздействие върху свободата на печата. „Краткият срок за отстраняване, съчетан с опасността от големи глоби, най-вероятно ще принуди социалните мрежи да премахват повече съдържание, отколкото е законово обосновано“. Освен това журналистическите публикации също може да бъдат засегнати от блокиране. 
Подкрепи Economic.bg