Първият купувач на ирански петрол в Европа е Гърция

Южната ни съседка веднага ще се възползва от иранския нефт

Първият купувач на ирански петрол в Европа е Гърция
288 ~ 1 мин. четене

Най-голямата гръцка компания за преработка на нефт Hellenic Petroleum подписа дългосрочен договор с Националната иранска петролна компания. Това е първият договор с Иран с европейска страната след оттеглянето на западните санкции, пише The Wall Street Journal. Изданието отбелязва, че доставките на ирански петрол за Гърция ще започнат веднага.

"Споразумението включва сътрудничество в областта на доставки на нефт с незабавен старт, както и за уреждането на нерешените финансови проблеми, които са възникнали в резултат на международните санкции, наложени през 2011 г." Гръцката компанията дължи между 500-600 милиона евро.

Hellenic Petroleum беше най-големият купувач на ирански петрол, получавайки около 20% от износа на петрол на Иран до въвеждането на санкциите.

Hellenic Petroleum изразява своето задоволство от сключването на споразумението, което според компанията е в интерес на двете страни.

На 16 януари във Виена, ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини и иранският външен министър Мохамед Зариф обяви влизането в сила на споразумението, чрез което се отстраняват икономически и финансови санкции срещу Иран, свързани с ядрената програма на страната.

Дисбалансът на петролните пазари продължава и все повече се говори за необходимостта от извънредна среща на ОПЕК и започването на преговори с държави, които не са членове на картела.

Подкрепи Economic.bg