Първият опит за избор на председател на Европарламента се провали

Най-близо до поста е социалдемократът Давид-Мария Сасоли, на когото не му достигнаха само 7 гласа

Първият опит за избор на председател на Европарламента се провали

Снимка: ЕП

Трудностите при избора на ръководители на основните европейски институции продължават, въпреки вчерашния пробив, който бе постигнат от лидерите на държавите членки. На днешното гласуване европарламентът не можа да избере новия си лидер, който да замени Антонио Таяни.

В надпреварата се включиха четирима кандидати, след като Сергей Станишев се отказа да бъде „половин председател“ и да раздели поста с Манфред Вебер.

Кандидати бяха Ска Келер (Германия, „Зелените“), Сира Реаго (Испания, Европейската обединена левица), Давид-Мария Сасоли (Италия, социалдемократи) и Ян Захрадил (Чехия, Европейски консерватори и реформатори). Четиримата имаха по 5 минути, за да се аргументират пред евродепутатите, но нито един не спечели мнозинство.

Най-голям брой гласове на първия кръг получи Сасоли, който в предишното мандат на ЕП беше заместник-председател (325 гласа). На второ място е Захрадил със 162 гласа, следван от Келер със 133 и Рего с 42. За да бъде избран някой от тях трябва да получи гласовете на половината плюс един евродепутати, т.е. 332 гласа.

След като изберат своя председател, европейските депутати ще гласуват кандидатурите на за лидери на другите 4 ключови институции – Европейската комисия, Съветът на ЕС, ЕЦБ и за върховен представител на Блока по външна политика и сигурност.
Коментари: 0