Първото IMAX® кино и легендарният Юнашки салон отварят във Варна

Проектите са реализирани с финансова подкрепа от Регионалния Фонд за Градско Развитие

Първото IMAX® кино и легендарният Юнашки салон отварят във Варна

Първото IMAX® кино в Grand Mall Варна и легендарният Юнашки салон откриват врати в морската столица. Официалният старт на киносалона ще бъде даден с премиерата на филмовия хит „Междузвездни войни: Силата се пробужда”. Реновираният  Юнашки салон е въведен в експлоатация, церемонията по откриването му ще се състои другата седмица.

„Щастливи сме, че успяхме да изградим два толкова емблематични за Варна проекта – първото IMAX® кино в града и ремонта на Юнашки салон още тази година. Уверен съм, че те ще предоставят повече възможности за забавление, спортен и културен живот на местната общност, кaквато е и целта на инициативата JESSICA на Европейския Фонд за Регионално Развитие – да спомага за реализирането на градски проекти с висока обществена значимост. 

Варна е градът с най-много завършени проекти по инициативата до момента, което дава възможност на гражданите и бизнеса заслужено да се възползват от инвестираните от Фонда средства“, сподели Мартин Заимов, Директор на Регионалния Фонд за Градско Развитие.


Първото IMAX® кино във Варна представлява самостоятелен кинотеатър с 423 места и огромен IMAX® екран. Киносалонът притежава IMAX® прожекционна система с кристално чисти образи, която в комбинация с мощната озвучителна система, създава модерна кино среда за зрителите.

IMAХ® залата във Варна е единствената в България оборудвана с най-новата IMAX® 12-канална озвучителна система – Immersive sound. Всеки филмов хит , представен в IMAX®, е дигитално ремастериран за формата, с цел подобряване на картината и звука чрез патентована IMAX DMR® (Digital Re- mastering) технология. Благодарение на този процес зрителите се наслаждават на хитовите заглавия, както никога досега.

Регионален Фонд за Градско Развитие и Сосиете Женерал са предоставили инвестиционен кредит по инициативата JESSICA на Кино Арена с цел изграждане на първото IMAX® кино в Grand Mall Варна както и за цялостно реновиране и изграждане на Dolby Atmos озвучаване в две от кинозалите Арена в Mall Varna. Общата сума на инвестиционния кредит е в размер на 1 500 000 евро, от които   финансирането от Фонда възлиза на 899 423 лева, а кредитът от Сосиете Женерал е в размер на 1 073 025 евро. По-голямата част от средствата са вложени в новата IMAX® зала.

Другият завършен проект във Варна, финансиран по линия на инициативата JESSICA, е историческата сграда Юнашки салон. Изцяло ремонтираната спортна зала е подходяща за разнородни спортове и културни дейности. Залата може да се използва както за тренировъчна дейност, така и за провеждане на турнири от професионални и аматьорски спортни клубове. 

Предвижда се спортната зала да бъде отдавана под наем и за провеждането на корпоративни, културни събития, концерти и друг вид мероприятия, тъй като разполага с висококачествено аудио и видео оборудване и 70 седящи места. 


За отдиха на своите посетители Юнашкият салон разполага с кафе-клуб с обща площ 50 кв.м, а голяма част от останалата площ ще бъде използвана за офиси на представители на Общинската администрация. Преди официалното откриване на Юнашки салон интерес към неговите съоръжения проявяват два спортни клуба за бойни спортове, както и  танцови клуба за организиране на празненства.

Общата сума на инвестиционния кредит, с който е ремонтирана сградата, е в размер на 920 325 евро, като съфинансирането от Сосиете Женерал Експресбанк е на стойност 613 550 евро, а средствата предоставени от Фонда са в размер на 600 000 лева. 

Коментари: 0