Патентният данък за такситата не мина на първо четене

Сега шофьорите плащат данък печалба и такса към общините

Патентният данък за такситата не мина на първо четене
3638 ~ 2 мин. четене

Въвеждането на патентен данък за таксиметровите превози не можа да мине на първо четене в Народното събрание (НС). За промените гласуваха 71 народни представители, против бяха 38, а се въздържаха 42. Така с мнозинство предложението бе отхвърлено, предаде БНР.

Промените подкрепиха ГЕРБ, но срещу патентния данък се обявиха 30 депутати от БСП, от ДПС, от Реформаторския блок и Патриотичния фронт се въздържаха, заедно с техните колеги от БДС. 

Промените в Закона за местните данъци бяха приети по-рано тази седмица от бюджетната комисия по настояване на ГЕРБ. С тях за всеки автомобил ще трябва да се плаща между 400 и 1000 лева, в зависимост от решението на всяка община.

В момента таксиметеровите шофьори плащат данък печалба, както и такса към общината, която за София е 0 лева на година. 

Патентният данък не е приложим към тази категория от бизнеса, заявиха от ДПС. Йордан Цонев посочи, че с този данък ще се натоварят шофьорите. 

Срещу промените се обяви и транспортният министър Ивайло Московски. Той заяви, че дори да бяха приети тези промени, физически е невъзможно административно да се направи пререгистрация на 26-те хиляди таксиметрови автомобили у нас и на техните фискални устройства.

"Този срок е абсолютно недостатъчен. Колегите, които разбират от финанси, ще обяснят за префискализиране на апаратите. Ако приемем, че някакъв процент от тези  20 и няколко хиляди регистрирани автомобили, решат да минат по процедурата, за да бъдат самите те превозвачи, а не наети на трудов договор, процедурата в Автомобилна администрация по закон е един месец. Ако приемем, че дори да я оптимизираме по някакъв начин, дори да я намалим наполовина, сами си давате сметка, че става въпрос за… вероятно хиляди, които биха проявили желание да се регистрират като превозвачи. Няколко хиляди човека по един месец, означава поне година или дори повече", каза транспортният министър Ивайло Московски. 

Част от шофьорите се заканиха да протестират срещу новия данък, като предупредиха, че той ще наложи поскъпване на услугите им. Други пък призоваха да се приеме, защото това ще ги облекчи.

Подкрепи Economic.bg