Паундът остава уязвим от преговорите за Brexit

В сряда сутрин валутата поевтиня с над половин процент от страх за „твърд Brexit”

Паундът остава уязвим от преговорите за Brexit

Снимка: Pexels

2654 ~ 1 мин. четене

Британският паунд поевтиня в сряда сутрин с над половин процент преди срещата на върха на лидерите от Европейския съюз, на която ще се обсъдят бъдещите търговски отношения с Обединеното кралство. Причина за това бяха публикациите, че евролидерите ще определят прогреса в преговорите като „недостатъчен“, обяснява Financial TImes.

По-късно обаче паундът изтри загубите си, след като Великобритания сигнализира, че няма да се откаже незабавно от търговските преговори за Brexit.

Британският премиер Борис Джонсън преди седмица заяви, че ще се оттегли от дискусиите, ако до срещата на върха няма явен напредък. Сега той ще вземе решение дали да прекрати разговорите след срещата тази седмица, според информация на близък до правителството човек. Така към 13:45 ч. българско време паундът поскъпна с 0.2% спрямо долара и 1 паунд се търгуваше срещу 1.2954 долара.

Британската валута вероятно ще остане силно реагираща на заглавия, засягащи преговорите в резултат на засилването на политическите спорове, но не се очаква да влезе в продължителен ход, докато няма по-ясни насоки дали дадена сделка е вероятна, или не.

Лидерите на ЕС трябва да се срещнат в четвъртък и петък, за да обсъдят търговските преговори. Евролидерите ще бъдат помолени да обмислят какви отстъпки могат да направят в полза на Обединеното кралство, за да бъде осигурена сделка преди изтичането на преходния период в края на годината.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg